Sunday, February 24, 2008

Oscar tahminlerim

En iyi...

Film: No Country For Old Men

olay büyük ölçüde belli kanımca. eğer ikinci bir seçenek varsa da o "there will be blood" değil, "atonement." harika bir film kesinlikle, ve itiraf etmeliyim ki izlediğim adaylar arasında en etkilendiğim film. şanssızlığı ise en iyi yönetmen dalında aday olmaması. yanılmıyorsam tarihte yönetmen adaylığı olmayıp en iyi film ödülünü götüren bir ya da iki film var sadece. "there will be blood" ise oscar'lık bir film değil. harika bir kapitalizm eleştirisi, müthiş bir karakter profili, ancak "gangs of new york" ve "jesse james"in kuzeni gibi durmakta ve bu iki filmin oscar hüsranlarını "there will be blood"ın da yaşayacağını düşünebiliriz.

Yönetmen: Joel & Ethan Coen

bu yıl film-yönetmen ödüllerinin farklı isimlere gideceğini düşünüyordum işin açığı, ama hastası olduğumuz paul thomas anderson'ın oscar'ın kalemi olduğunu düşünmüyorum. kanımca julian schnabel 2007'nin en etkileyici filmini yaptı "the diving bell and the butterfly" ile, ama en iyi film dalında aday olmaması da onun şansını azaltmakta.

Erkek Oyuncu: Daniel Day Lewis
sanırız bu da bitmiş bir dava. banko.

Kadın Oyuncu: Marion Cotillard
gecenin sürpriz sayılabilecek sonuçlarından birisini bekliyorum bu noktada ve cotillard'ın edith piaf yorumunun son yıllardaki "biopic" dalgasını sürdüreceğini düşünüyorum. julie christie denmekte çoğu yerde, ama az eleştirmen ödülü toplamadı cotillard. iki sene üst üste ingilizlere gideceğini de sanmamaktayım ayrıca.

Yardımcı Erkek Oyuncu: Javier Bardem
-bardem'e vermemek için bir sebepleri yok.
-hep böyle derler.

Yardımcı Kadın Oyuncu: Tilda Swinton
evet, cate blanchett iki koldan aday, ve özellikle bu dalda "hype" onun yanında. ama aklıma julianne moore'un 2004'teki çifte hayalkırıklığını getirmeden duramıyorum. aynı zamanda "michael clayton"ın sevilmiş olması da en azından bu dalda ödüllendirileceğini hissettiriyor bana.

Orijinal Senaryo: Juno
yılın alternatif/sürpriz filminin bu dalda başarısı adettendir. bu dalın bu sene bir parça kısır olduğunu düşünürsek sadece "michael clayton" rakip olabilir "juno"ya. o da zor.

Uyarlama Senaryo: No Country For Old Men
"atonement"a gecenin nadir oscar'larından birisi çıkabilir burada, sebebi de coen'lerin fazla ödül alma ihtimali. ama yine de biraderler gülerler burada kanımca. zira akademinin "atonement"a fazla ısınmadığını görüyoruz, özellikle james mcavoy'un oyunculuk performansının, joe wright'ın yönetiminin adaylığa layık görülmemesinde olduğu gibi.

Animasyon: Ratatouille
"persepolis" yabancı film dalında aday olsaydı ciddi bir şansı olurdu kanımca, ama "ratatuy" burda yenilmez duruyor.

Kurgu: No Country For Old Men
işte oscar'larda en iyi filmin habercisi olan dal. roderick jaynes'in onurlandırılma zamanı geldi!

Görüntü Yönetmenliği: Assassination of Jesse James
Roger Deakins'in iki adaylığından (diğeri de "no country for old men") daha şanslı olduğu film burası bence. "there will be blood"? o da bir aday tabii, "bugsy" örneği var "there will be blood"ın kazanabileceğini gösteren. 1991 tarihli warren beatty filmi 10 dalda adaydı, tek alabildiği buydu. "there will be blood" alırsa bu yüzden alır. ama sanırım tesellisini aşağıdaki dalda alacak.

Sanat Yönetmenliği: There Will Be Blood
yukarıda bahsettiğim sebepten işte.

Kostüm: Atonement
kostüm filmi kostüm oscar'ını hak eder.

Makyaj: La Vie En Rose
Görsel Efekt: Transformers
Ses Efekti: Transformers
Ses Kurgusu: Bourne Ultimatum
("transformers"ın üçleme yapacağını tahmin etmediğimden)

Müzik: Atonement
bu yılın en yaratıcı film müziği, "atonement"ın daktilolu müziği olsa gerek. dahası yazık olur. jonny greenwood aday olmadığı için gönlüm de marianelli'den yana.

Orijinal Şarkı: Once
bu harika filmin oscar'larda yok sayılması ne büyük talihsizlik!

Belgesel: No End in Sight
"sicko" dışında hiçbirini izlemedim, moore alacağını zaten düşünmüyorum ve okuduğum yorumlar favorinin "no end in sight" olduğunu söylüyorlar.

Yabancı Film: Die Falscher / Avusturya
romanya'nın altın küreli etkileyici filmi "4 ay, 3 hafta, 2 gün"ü ve amerikalı bir yönetmenin (julian schnabel) fransızca filmi "the diving bell and the butterfly"ın ve "persepolis"in yokluğu bu dalı epeyi zayıflatmış durumda. altın ayı için avusturya filminin de hayranı mevcut. mikhalkov'a rağmen ödül avusturya'ya gidecek gibi.

No comments:

Post a Comment