Wednesday, June 11, 2008

viva la vida'ya bir gün kala


bildiğiniz gibi emi büyük maddi problemler yaşamakta, üstad çağlan tekil "ellerinde beatles ve pink floyd gibi iki grup varken batmaları imkansızdı, bunlar yine de batmayı başarmışlar," demişti harika bir şekilde.
beatles ve pink floyd bir yana, radiohead de yuvadan uçtuktan sonra emi'ın elindeki en büyük grup coldplay. artık albümlerin satmadığı bu zamanda şirker "viva la vida or death and all of his friends"i son albümü olarak görüyordu. anormal güvenlik önlemleriyle albümün çıkışından önce internete sızmasını önlemeye çalışmışlardı. coldplay'in yeni single'ı "violet hill"i "a spell a rebel yell" eklentisiyle plak olarak dağıtan nme bile yeni albümü sadece grupla röportaj yaparken dinleyebilmişti.
yine de chris martin, "biliyorum, bir albümü bir defa dinlemek hiç hoş bir şey değil," demiş, onlara bir cd'ye çekmiş albümü. "ben ilk dinlediğimde "ok computer"ın dandik bir albüm olduğunu düşünmüştüm."
artık bunu sızdıran nme muhabiri midir bilinmez, ama albümün mp3'leri nete düşmüştü, ingiltere'deki çıkışından bir, amerika'dan ise iki hafta önce. evet, kalite vasat, ama bu zamanlarda artık bir albümün nete düşmesinin engellenemeyeceği gibi bir durumun iyice açığa vurulmasıdır bence bu durum. benzer bir çabaya red hot chili peppers da "stadium arcadium" için girmişti, çıkışa 8 gün kala albüm nete sızmıştı ve bu bile büyük bir başarı olarak görünüyordu.
galiba bu işin ilacı artık radiohead gibi bizzat "sızdırmaktan" geçiyor.
"viva la vida or death and all of his friends" mi? parmaklarımın ucundan çok şey geçiyor ama iki dinleyişte yorum yapmamak için kendimi tutuyorum. ama chris'e gönderme yapmak gerekirse, ilk dinleyişte bile hiç dandik değil. çok çok daha büyük cümlelerle dolu bir kritik olacak burada yakında. 320 kbps'sini bulalım da hele!

1 comment: