Saturday, September 20, 2008

R.E.M. #0: Chronic Town


ilk konserlerini 1980'de vermişler, ilk single'ları "radio free europe"u da 1981'de yayınlamışlardı, artık bir kayıt gerekiyordu. ama yine de r.e.m.'in dört atlısı ellerinde yeterince malzeme olmadığını düşünüyordu. neticede demolarını kaydetmişlerdi, tam dasht hopes adında bir bağımsız firmadan çıkartacakken i.r.s.'le anlaştılar, grubun geçmişinde koca bir dönem olarak anılacak "i.r.s. yılları" başlamıştı böylece.
henüz 20'lerinin başlarında olduğunu düşününce, bir de peter buck'ın "o yıllarda yazdığımız şarkıları çalacak kadar yetkin değildik müzikte," gibi bir alçak gönüllü açıklamasını ekleyince insan şaşırıyor bu kadar olgun ve kişilikli bir müzik yapmalarına.
...
"1,000,000" tam r.e.m.'in 80'ler sound'unun habercisi. bildik buck akorları ve arpejleri, gergin ve sıkı bir mills-berry altyapısı, üstte de stipe. daha sonraki yıllara göre biraz daha berrak söylüyor ama. "gardening at night" bu ep'den çıkıp en popüler olmuş parça ama benim favorim "carnival of sorts (box cars)." mike mills'in geri vokalinin olduğu parçalara karşı zaafım var.
...
ve son not. plağın kapağında ilk ve ikinci yüzün şarkı sıralamaları ters basılmış "4-5-1-2-3" şeklinde, yani "gardening" açılış şarkısı gibi görünüyor, "stumble" kapanışta. tam r.e.m.'lik bir hadise, yıllar içinde daha çok karşılaşacağımız şekilde, örnek istenirse, "green"de olacağı gibi.

No comments:

Post a Comment