Monday, September 22, 2008

R.E.M. #2: Reckoning


"reckoning," r.e.m.'in jangle pop albümü. peter buck'ın gitarları zaten bu türe açıklama isteyenlere cevap olacak kadar net bir şekilde tınlıyor, michael stipe'ın melodileri de işin "pop" kısmını tanımlıyor. tabii ki buradaki pop'u tedbirli kullandığımızı belirtmek gerekli, the byrds veya the beatles'ın yaptığı gibi, akılda kalıcı, temiz yazılmış melodi anlamında pop.
...
"pretty persuasion" 2005 tarihli evan rachel wood'un oynadığı birazcık vasat bir filme isim vermiş bir parça. "(don't go back to) rockville"de de hoş bir referansa kaynaklık söz konusu, razorlight'ın ilk albümünü bir daha kontrol edebilirsiniz. "so. central rain"deki "üzgünüm" nidaları gerçekten stipe'ın özürü, bir çiftin arasına girip ikisiyle de birlikte olmasının vicdan azabı üzerine. "camera" ise onlar yoldayken yitip giden bir dostlarına ağıtları, albümün en dibe indiği nokta o zaten.
...
benim favorim ise "harborcoat," r.e.m.'in ileride bolca yapacağı hit'lerin öncülü adeta. buck'ın kaygan gitarı akıp giderken, duygulu, ince, ama hafiften karamsar stipe vokalleri sayesinde enerjisinin içinde ince bir keder barındırıyor.
aynı zamanda 25 yıl boyunca ekibin en kısa albümü olma unvanını taşıyacak olan kayıt "reckoning." "murmur"ın ardından bıraktığı karanlık ve gizem ise "reckoning"inki hız, enerji ve gençlik coşkusu.

No comments:

Post a Comment