Tuesday, September 23, 2008

R.E.M. #3: Fables Of The Reconstruction


"murmur" bir "sabaha karşı" albümüydü, "reckoning" ise öğleden sonra müziği. "fables of the reconstruction" ise akşamüstünün enerjisini de, gecenin karanlığını da barındırıyor içinde. buck'ın mistik riff'iyle açılan "feeling gravitys pull" mesela. "murmur"da da yer edinebilecek bir şarkı, "maps and legends" da aynı şekilde. "driver 8" ise albümün güneş gören şarkılarından, ve belki de grubun ilk döneminin en "hit" özellikli şarkısı, zamanında single olarak pek tutmamış olsa bile.
...
"cant get there from here"in hafiften funk'a kaymış gitarlarıyla (ki, denk gelirseniz bu şarkının klibini mutlaka izlemelisiniz) "green grow the rushes"ın sükunetinin, "wendell gee"nin bilge tavrının (ki buck'ın birçok arkadaşının favori şarkısıymış, bu albümün "loş ve gotik" olduğu için favori albümleri olduğu gibi) aynı albümde sırıtmadan akmasının sırrını en iyi r.e.m. biliyor. bu yüzden buck'ın reverb'lü gitarı, stipe'ın bir kez daha kararan vokalleriyle ışıkları azaltsa da, arada patlama anlarına sahip olsa da değişkenliğinin içinde aslında çoktan belirlenmiş bir istikrara sahip olduğunun işareti "fables."
...
ilk yüzü "a side," ikincisi de "another side" olarak belirlenmiş, apostrofları kasten kullanılmamış, tipik r.e.m. oyunlarını arayanlara üç numaralı, 1985 tarihli "fables of the reconstruction" da malzeme sunuyor, belirtmeli.

No comments:

Post a Comment