Thursday, January 8, 2009

best records of 2008

fırat'ın yılın albümleri listesinden sonra (birkaç ufak tefek derlemenin de ardından) ben de 2008'deki favori albümlerimi de yazayım da kapatalım bu yılı, yenisine geçelim. 2009'un bir haftası bitti bile neticede!
1- Vampire Weekend – Vampire Weekend
2008 bu çocukların yılıydı. Bir yıl öncesinden (tıpkı üç yıl önce Arctic Monkeys'in Britanya'da yaptığı gibi) belliydi gelişleri. Bu kadar tantananın üzerine gümleme olasılıkları da vardı ama bu kadar iyi bir albümle bu mümkün değildi.
Kişisel olarak indie rock’ta sevdiğim her şey vardı “Vampire Weekend”de. Rahat, kasvetsiz bir müzik, kısacık şarkılar, akıp gidiveren, yormayan bir albüm. Dinlendiği anda güneşi açtıran melodiler, kusursuzlukla vakit kaybedilmemiş, samimiyetiyle, hatalarıyla, gevşeklikleriyle bırakılmış bir müzisyenlik performansı. Boynunda çiçek kolyeleriyle söyler gibi gelen bir vokalist, kimi zaman punk deliliğinde, kimi zaman da Afrika keyfinde gitarlar. Galiba bu albümü her seferinde dönüp dönüp dinlemem de ondandı 2008 boyunca. Hem bütünlüklü bir albüm, hem de şarkılar tek tek iş görüyor. “Vampire Weekend”in içindeki 11 şarkının 9’u bu yıl duyduğum en güzel şarkılar mesela.
Rock’a bir egzotizm katabildi bu çocuklar, sadece iş veya renk olsun diye değil, kendiliğinden, doğallıkla. Mezarında rahat uyuyabilirsin Strummer, bu çocuklar seni doğru anlamışlar.
...
2- R.E.M. – Accelerate
En iyi R.E.M. albümü olmadığı kesin, ama son 12 yıldaki en parlak işleri olduğu kesin. 80’ler sonundan beri en adrenalin yüklü albümleri olduğu da. R.E.M. bir grup olmaktan yeniden keyif almaya başladı 2008’de, Buck’ın riff’leri yine alev aldı, Mills’in vokalleri yine bağırmaya başladı, Stipe ise her zamanki kadar can alıcıydı.
...
3- Coldplay – Viva La Vida Or Death And All His Friends
Bu yılın en iyi shoegazing şarkısı hangisi? “Chinese Sleep Chant.” Peki en iyi stadium şarkısı? “Death And All His Friends.” En vurucu single’ı? “Viva La Vida.” Uzatmak yersiz, bu albüm bir şarkıyazarlığı ve Eno’nun yadsınamaz katkısıyla bir kabuk değiştirme gösterisi.
...
4- Kings Of Leon – Only By The Night
Bir yıl once benzer bir liste yaptığımda “Because Of The Times” bir numaradaydı ve kendilerini bu kadar geliştirdikten sonra bu kalibrede bir albüm daha çıkarabileceklerine ihtimal vermiyordum. Sadece bir yıl içerisinde “Only By The Night”ın gelmesi ise inanılmaz. Caleb’ın vokalleri sadece Eddie Vedder referanslarıyla açıklanamayacak kadar derin, Jared’ın vurguları ise son yıllarda duyduğum en etkileyici basçı performansına işaret ediyor, ama Kings Of Leon tek tek elemanlarıyla açıklanacak bir grup değil. Bu dört herif çaldıklarında tek bir vücut oluyorlar.
...
5- sakin – Hayat
Memlekette var olduklarına sevineceğimiz türden adamlar bunlar. “Hayat” özellikle kaydıyla kusursuz bir albüm değil, ama dibine kadar samimi, ve gerçek anlamda bir grup ruhuna sahip bir albüm. “Kor Bir Ay”dan “Sentetik Sezar”a kadar vasat tek bir şarkı bile yok.
6- Beck – Modern Guilt
7- The Last Shadow Puppets – The Age Of The Understatement
8- Fleet Foxes – Fleet Foxes
9- TV On The Radio – Dear Science,
10- Glasvegas – Glasvegas
11- The Gaslight Anthem – The ‘59 Sound
12- The Walkmen – You & Me
13- Metallica – Death Magnetic
14- James – Hey Ma
15- Crystal Castles – Crystal Castles
16- No Age – Nouns
17- The Helio Sequence – Keep Your Eyes Ahead
18- MGMT – Oracular Spectacular
19- Beach House – Devotion
20- M83 – Saturdays = Youth
21- Elbow – The Seldom Seen Kid
22- Deerhunter – Microcastle 23- Girl Talk – Feed The Animals
24- Sigur Rós - Með suð í eyrum við spilum endalaust
25- Conor Oberst – Conor Oberst
26- She & Him – Volume One
27- Portishead – Third
28- Keane – Perfect Symmetry 29- The Courteeners – St. Jude
30- Santogold – Santogold
31- Paul Weller – 22 Dreams
32- Wolf Parade – At Mount Zoomer
33- Frightened Rabbit – The Midnight Organ Fight
34- The Week That Was – The Week That Was 35- Fucked Up – Chemistry Of Common Life
36- Friendly Fires – Friendly Fires
37- Department Of Eagles – In Ear Park
38- Bon Iver – For Emma, Forever Ago
39- Scarlett Johansson – Anywhere I Lay My Head
40- Nick Cave & The Bad Seeds – Dig, Lazarus, Dig!!! 41- Drive-By Truckers – Brighter Than Creation’s Dark
42- Shearwater – Rook
43- The Dodos – Visiter
44- Gnarls Barkley – The Odd Couple
45- Peter Broderick – Home
46- Laura Marling – Alas, I Cannot Swim
47- Ida Maria – Fortress Round My Heart
48- Hercules and Love Affair - Hercules and Love Affair
49- Peter Bjorn & John – Seaside Rock
50- Marnie Stern - This Is It and I Am It and You Are It and So Is That and He Is It and She Is It and It Is It and That Is That

6 comments:

  1. Sitenizi severek takip ettiğimi daha önceki yorumumda belirtmiştim. High Fidelity gibi Top 5 yapma takıntılı bir insan olarak listelerinizi de ilgiyle takip ediyorum. Bu anlamda, müzik zevkinize, bilginize edecek lafım yok, saygı duyuyorum. Vampire Weekendi de çok seviyorum, olabilir dedim ama listenin alt sıralarına indikçe hayalkırıklığına uğradığımı itiraf etmek zorundayım. 2008'in bu son listesini hazırlayan aziz dostum, omuzlarındaki yükün, taşıdığın toplumsal misyonun farkında değil misin? Madrugada nerede, Calexico nerede? (üstelik de allahını seversen madrugadanın bu seneki albümüde whats on your mind gibi bi şarkı var adam öldü aklını başına topla, whatever happened to you var, look away lucifer var.
    Diğer taraftan ben "canım Calexico buyursun gelsin misafirimiz olsun" grubu kurma hazırlıklarındayken daha listelere bile giremediğini üzülürek fark ettim. Calexiconun Carried to dustındaki sadece Inspiracion bile bak sadece tek bir şarkı bile listelere girmek için yeterli değil mi? İlgili makamlardan listenin yeniden gözden geçirilmesini rica ederim. Maruzatım bu listenin revize edilmesi talebimden ibarettir.

    ReplyDelete
  2. My Mistakes Were Made For You nerdee çetin?

    ReplyDelete
  3. @birneviblueberrypie
    teşekkür ederiz, teveccühünüz :) madrugada ve calexico'yu dinlemedim maalesef, kısmet 2009'a diyelim. gerçi adam öldü ya :(

    @mikishep
    albümlerde the last shadow puppets başımın üstünde, ama single'larda benim oyum "standing next to me"ye gitti, her gruptan da birer tane şarkı olsun istedim ondan. çocuklar gönüllerin şampiyonu ama zaten, her kategoride :)

    ReplyDelete
  4. Çetin'e.. sabahtan beri standing next to me'yi söyleyip duruyorum içimden, senin kendi listene yorumunu okurken de dilimdeydi, bi hoş oldum :)

    ReplyDelete
  5. ben de bi hoş oldum :)
    benim de tercihim standing next to me
    harika bi liste olmuş

    ReplyDelete