Sunday, January 18, 2009

evet yeni hayır oldu

dün, 17 ocak, hem jim carrey'nin, hem de zooey deschanel'ın doğumgünüymüş. "yes man"in de bundan bir gün önce gösterime girdiğini düşünürsek güzel bir tesadüfler zinciri.
...
"yes man"in ilk birkaç dakikası insanı biraz ürkütüyor. jim carrey'yi epeydir bir komedide izlememiş olduğumdan olsa gerek "ya acaba bu formül eskidi mi, benim jim carrey sevdam 90'larda mı kaldı?" soruları geliyor akla. ama film çok çabuk toparlıyor. hiç büyük söz söyleme derdine girmeden, kendini ciddiye almadan keyifle izletiyor film. hani "groundhog day" gibi, "bruce almighty" gibi, amerikan sinemasının pek sevdiği tek sorudan yola çıkmış senaryolu filmler arasında güzel bir yerde duruyor. ve gayet düzgün bir senaryo işçiliğiyle "aynı durumda ben ne yapardım?" sorusunu sorması kaçınılmaz olan izleyicinin merakını doyuruyor.
...
"yes man"in güzel yanlarından birisi ise birkaç konuda çok da büyük olmasa da güzel laflar söylemesi. hayır, "evet deyin, hayatı yakalayın" gibi ucuz kendini geliştirme felsefesi yapmıyor film, ki bu harika bir şey. ama terence stamp'in oynadığı "guru" karakteri üzerinden çakma yeni çağ bilgelerine güzel bir taş atıyor, üzerine paranoyak amerikan hükümetine de güzel geçiriyor. tabii ki mesaj vermekten özenle kaçınsa da evetçilerin kullandığı "yes is the new no" sloganı enteresan. hakikaten muhtemelen son 15-20 yılda "hayır demeyi öğrenin" temalı onlarca yazı okuduk, gerçekten de hayır demenin cidden bir mesele olduğunu da biliyoruz. ama artık zor olan evet demek mi, onu da düşünmek lazım.
...
"jim carrey mizahı eskidi mi?" sorusuna gelince, iyi mizah ve iyi oyunculuk eskimezmiş, onu görüyor insan. amerikan sineması ta capralardan beri "kendini iyi hisset" filmlerinde güzel işler çıkartıyor, arada bazı saçmalamalara imza atsa da. "yes man" lanse edildiği gibi bir liar, liar" kopyası değil. kendi başınaayakta duran, eğlendirici, 90 dakikanın herhangi bir noktasında baymayan, güzel bir patlamış mısır filmi. zaten zooey ile jim bir aradayken sonucun kötü olması en çok onlara büyük haksızlık olurdu.

No comments:

Post a Comment