Thursday, January 8, 2009

müzik medyasında son durum

malum şartlardan dolayı bütün sektörler fena durumda ama ekonomik şartların değişimi en bariz şekilde medyada gözlemlenebiliyor galiba. özellikle müzik dergiciliği için gerçekten fena günler bunlar. önce dream kapandı. sonra rolling stone'un iki aylık çıkacağı söylendi, bir iki aylık durum değerlendirmesinden sonra mart'ta görüşecektik hesapta. o da olmadı ve rolling stone türkiye tarihe karıştı. şu anda roll ve bant gibi iki bağımsız yayını bir kenarda tutarsak sadece billboard ve gelecek ay 22. yılını kutlayacak olan blue jean kaldı geriye.
...
blue jean de krizden etkilendi elbette. dergi kapanmadı ama ayakta kalmanın bedeli en üst düzeyden yöneticilerle yolları ayırmaktı ve bu da kutlu özmakinacı'nın dergideki sekiz yıllık genel yayın yönetmenliğinin ve (yanılmıyorsam) toplamda 13 yıllık blue jean kariyerinin sonu oldu. aynı gün içinde yılların tempo'sunun haftalıktan aylığa çevrildiği, hafta sonu'nda üç kişi dışında tüm kadronun komple kovulduğunu da düşünürsek epeyi bir kelle alındı ve blue jean'in ayakta kalması bile başarı olarak görünmekte.
...
şüphesiz insanlar kriz zamanlarında panik önlemi olarak ilk başta hobilerinden, "lükslerinden" keserler. müzik dergilerinin okuyucu profilinin ağırlıklı olarak ortaokul-lise çağındakiler olduğunu düşünürsek bunu kesilen harçlıklar olarak görmek mümkün. ama elbette internetin insanların okumaya yönelik algılarını, medyadan beklentilerini kökünden değiştirdiği, hakim kuşağın bir ürünü elinde tutmaya asla öncekiler kadar değer vermediği bir dönemde dergiler, hele müzik dergileri, hele hele türkiye gibi müzik ve eleştiri kültürü ile okuma alışkanlıklarının yerlerde süründüğü bir ülkede elbette zorlanacaktı.
...
olan ise iki dergiye, orada çalışanlara oldu. dream, içindeki özlem gürel katkısıyla sempati duyduğum ve blue jean çizgisinden daha da gençlik dergisi formatında, daha hafif bir dergiydi. rolling stone ise bence bu kadar uzun ömürlü çıkmış en iyi mainstream rock dergisiydi. eksikleri gedikleri daima oldu (ayhan abayhan kızabilir ama ocak'taki vampire weekend faciası misal) ama rock'n'roll ve diğerleri dengesini hep çok iyi kurdular, iyi eleştiriler yazdılar, iyi röportajlar, kaliteli resimler, kaliteli sayfalar çıkarttılar.
...
ne diyelim, bu ülkede müzik yazarak kirasını ödemeye çalışan herkese bol şans. kurt cobain'in olsun son söz.

1 comment:

  1. "billboard Türkiye" kadar içi boş bir dergi hala ayakta ama Rolling Stone Türkiye kapandı ha, hayret birşey!

    ReplyDelete