Tuesday, January 6, 2009

türk rock'ında 2008

önceki ay mehmet tez yazmıştı, "yılın en iyi yerli albümleri listesi yapmak istedik ama 10'dan biraz daha fazla albüm vardı elimizde, birkaç taneyi dışarıda bırakıp ayıp etmek istemedik" diye. çok haklı. yerli müziğin çıkan albüm bazında dibe vurduğu yıl oldu 2008. çok iyi olduğunu okuduğum ve yılın son günlerine yetişen son replikas albümü "zerre"yi dışarıda tutmaya gönlüm elvermedi tabii, akılda kalanları yazarak çıkan albümler açısından oldukça cüce yılı birkaç cümleyle anlatalım.
...
yılın ilk aylarında çilekeş ve kırkaltı'nın arka arkaya gelen albümleriyle 2008'in bir alternatif metal yılı olacağına inandık (hatta pickpocket'ı da ekleyebiliriz belki de). evet, gerisi gelmedi, ama haklarını verelim, her iki albüm de kayıt kalitesi ve cesaretiyle memleket standardının çok üzerindeydi. çilekeş'in "katil dans"ı kapağı dışında harikaydı, albümün isim şarkısı da inanılmazdı. kırkaltı ise nedense fazlasıyla yok sayıldı, medyanın suçu mu, yoksa grubun çalıştığı (eğer varsa) pr'cıların mı bilmiyorum. ama konserler başta olmak üzere göz önünde olmalarını sağlayacak bir çok çalışma yapabilirlerdi, zira çok sağlam groove'lar üzerine harika bir gitar işçiliği, güçlü vokaller ve düzgün sözleriyle iyi bir işti "kırkaltı." olsun, ilk albümün günahı olmaz!
...
bir yasemin mori çılgınlığı da vardı bu yıl. normal koşullarda oldukça riskli bir proje sayılacak olan "hayvanlar" belki tiraj olarak değil ama dinleyicisine ulaşma anlamında müthiş başarılı oldu. şu an bile her konserini takip edecek, yeni albüm çıksa "yasemin'in yeni albümü çıkmış" heyecanı yaşayacak bir kitleyi peşine takmış durumda yasemin. inceden overrated bile bulsam memleket sınırlarında böyle nev-i şahsına münhasır bir şarkıcı/şarkıyazarına her zaman yer var başımızın üzerinde.
...
mor ve ötesi'nin eurovision hadisesiyle uğraşıp son haftalara bir derleme sıkıştırdığı, duman ve kurban'ın yeni albüm beklentilerine cevap vermediği, manga ve kargo'nun da tuhaf iç sancılar çektiği yılda ortalığı sallayacak bir büyük grup yoktu. ama kendilerine inanmış birkaç binlik kitle için ülkenin en iyi grubu payesini hak eden bir grup vardı en azından. "nihayet" dedirtecek kadar tatmin edici ilk albümü "hayat" ile sakin, memleket rock'ının kahramanıydı bu sene. adil bir dünyada "denek hayatım" "cambaz," "edepsiz komedya" da "bir derdim var" kadar iş yapabilirdi ama olmadı. yanlış zaman, yanlış mekan, doğru müzik. klipleri yeterince dönmedi, konserlere biraz geç başladılar falan filan. ama dinleyenlerinde fazlasıyla güzel bir etki bıraktılar. studio live'daki her performanslarında tanıdık yüzlerle karşılaşmak pankartlar açan, "sakin konseri hiç bitmesin" tezahüratları yapan harika bir kitlenin varlığını görmek, yeraltı ile üstü arasında bir yerde sıkışmış bu adamları dinlemenin hazzını katladı. "hayat" ülkede yılın albümüydü, sakin de en iyi grubu.
...
sakin'in albümündekileri bir kenara bırakırsak bu yılın en güzel türkçe şarkılarını bir çırpıda şöyle yazabilirim, sırasızca:
erdem yener - belki
yasemin mori - kuzgun
mor ve ötesi - sonbahar
çilekeş - katil dans
yüksek sadakat - aşk durdukça

No comments:

Post a Comment