Monday, January 26, 2009

u2 ufukta göründü

tam bir hafta önce yepyeni u2 single'ı "get on your boots" radyolara düştü. yani u2'nun amerikan bayrağı önünde obama'nın amerikan başkanlığını kutlayışından bir gün sonra. tesadüf olmadığı o kadar belli ki! u2 kocaman bir şirket, onu da yönetirken yapılan pr çalışmaları rastgele olan şeyler değil tabii ki. belki yeni albüm "no line on the horizon"ın ekim ayındaki çıkışının mart'a ertelenmesinde bile bunun etkisi olabilir. şaşılacak şey değil, u2 politik yanı o kadar belirgin bir grup ki, diğer grupların düşünemeyeceği parametrelerle hareket ediyor olması doğal.
...
bir haftadır alışmak, daha doğrusu daha fazla sevmek için dinliyorum "get on your boots"u, ama sanırım en fazla bu kadar sevebildim. bir u2 fanıyım ama "eski işlerini aşamıyorlar artık"çı değilim, zira "all that you can't leave behind"ı da, "how to dismantle an atomic bomb"u da severim. ama "get on your boots"un başlangıç riff'leriyle birlikte "ben eski the edge riff'lerini özledim," dedim, o delay'li, boşlukta tınlayan riff'leri.
...
"get on your boots" ise "discotheque" riff'lerinin "vertigo" temposuyla ele alınmış bir hali gibi. çok gaz, ama vokal melodisi asla "vertigo" yakalayıcılığında değil. "pop" altyapılarına dönüş de hissediliyor. ama u2'nun neden elektronikaya dönmüş olabileceğini tam anlamadım. olumlu ya da olumsuz değil, sadece 90'ları bu sound'da kimisi efsane, kimisi nefis, kimisi sadece iyi işlerle geçirdikten sonra biraz da hayran baskısıyla rock'n'roll'a dönen grup buydu neticede. şimdi gitarlarıyla bu tarzda devam eden, ama altyapıda 97 ruhuna yaslanan bir albümle dönmek risk midir bilemedim.
...
ha, söz konusu u2 ise, yaygın inanışın aksine risk faktörü her zaman beklenebilir. bir iki defa kariyerleini baş aşağı çevirdiler neticede. ama benim hala anlamadığım, neden rick rubin'le yapılan çalışmaların rafa kaldırıldığı. dünyanın en büyük grubunun dünyanın en büyük prodüktörüyle yaptığı kayıtları duyma fikri çok heyecan vericiydi çünkü.
...
ya bi de "risk budur" geyiği vardı. o çocuk şimdi arçelik'e genel müdür olmuş hem.. valla, bi arkadaşım duymuş...

2 comments:

  1. yok kaç kere dinlesem de sevemem bu şarkıyı, ruh yok bi kere, fazlasıyla "gündemi yakalamış" bir şarkı.

    ReplyDelete
  2. achtung baby de the fly ne ise bu sarkının dustugu durumda budur kanımca..bence hak ettigi ovguyu daha sonra alıcaktır bu sarkı:)

    ReplyDelete