Sunday, February 22, 2009

oscar 2009 - tahminler, beklentiler

suç tam olarak kimde bilmiyorum ama sıkı bir oscar takipçisi olarak 1996'dan beri ödül gecesine bu kadar hazırlıksız yakalanmamıştım. o yıl "breaveheart" dışında hiçbir filmi izlememiştim, bu yıl ise "slumdog millionaire" ve "the curious case of benjamin button" dışında en iyi film adaylarını izlemedim. sanırım "the reader" ve "frost/nixon"ı hala izleme şansım vardı ama bu konuda da pek istekli bulmadım kendimi. her neyse, biraz vizyon gariplikleri, biraz da benim basiretimle ilgili bazı durumlar neticesinde oscar'a pek de öyle tam techizatlı girmiyorum.
...
galiba buna pek de gerek yok ama yahu! bu sene özellikle son bir aydaki rüzgarın etkisiyle "slumdog millionaire"in senesi olacağı kesin gibi. son bir ayın altını çizmek isterim. ocak ayının ilk haftasını düşünün, o güne kadar kaç kişi vardı çevrenizde bu filmi izlemeyi planlayan? ben söyleyeyim sağ elinizle saymaya başlarsanız sol elinize geçmeye gerek kalmaz. altın küre sonrası, amerikalıların buzz dediği o oscar havası sardı slumdog'un etrafını. şu anki görüntü boyle-wood'un ödülleri toplayacağı. peki bundan üç yıl önce, "brokeback mountain"ı hatırlıyor musunuz? onda da bir gün öncesine kadar kovboyların geceyi domine edeceğinden emindi herkes, fakat ang lee'nin ödülüne karşılık en iyi film "crash" olmuştu. bu sene de bu olur mu?
...
sanırım hayır. "crash"in topladığı sempati puanları zaten "slumdog"un kazandıklarının benzeri. dolayısıyla danny boyle'un filminin aday olduğu bütün büyük kategorilerde kazanmasını bekleyebilirsiniz bence. buna boyle'un yönetmenliği de dahil. yine de ben tüm bu söylediklerimin üzerine 180 derece dönüp risk alacağım itiraf etmek gerekirse. ona da aşağıda değiniriz.
...
En İyi...
Film: Slumdog Millionaire
Yönetmen: David Fincher (The Curious Case of Benjamin Button)
evet, biliyorum, danny boyle bu ödülü de alabilir. hatta büyük ihtimalle alacak da. ama içimde cılız bir ses, akademi'nin tuhaf reflekslerini hatırlatıyor bana. büyük yönetmenin en iyi filmlerine değil de, arkadan gelen daha cılız işlerine ödülü vermesi gibi ("benjamin button" harika bir film, ama ileride fincher'ın en iyi işi sayılmayacağı garanti). ya da hiç yoktan gelen bir ingiliz filminin tüm töreni çalmasına izin vermek istememek, yılın en iyi amerikan filmlerinden birisini de en azından bir açıdan teselli etmek gibi. bana sinemayı sevdiren adamlardan olan boyle'un karşısına oy atacağımı tahmin etmezdim.
...
Erkek Oyuncu: Mickey Rourke (The Wrestler)
Kadın Oyuncu: Kate Winslet (The Reader)
Yardımcı Erkek Oyuncu: Heath Ledger (The Dark Knight)
Yardımcı Kadın Oyuncu: Viola Davis (Doubt)
rourke'un "orada oturup penn'i alkışlayacağım" dediğine bakmayın, oscar'ı kendisi alacak. zira penn "mystic river"la oscar'ına kavuşalı çok olmadı. winslet'in gecesini streep mahvedebilir ama bunu da küçük bir ihtimal olarak görüyorum. bu arada winslet'in gelecekte streep'in en çok aday olma rekorunu kıma ihtimalini düşününce enteresan bir karşılaşma halini de alıyor bu kategori. en çekişmeli dallardan birisi yardımcı kadın oyuncu. penelope cruz ve amy adams'ın ikisini de çok sevmeme karşın burada sürpriz ata gidiyor elim. adams'ın ileride alacağı garanti, ve cruz'un filmi "vicky cristina barcelona" da nedense oscar'larda fazlasıyla görmezden gelindi.
...
oscar'ların büyük haksızlık ettiği bir başka film de "kara şövalye." böyle bir yılda böyle bir filmi son beşe almadılarsa blockbuster'lar daha uzun yıllar oscar'larda yok sayılmaya devam edecekler demektir. heath hakkında ne söyleyebilirim ki? trajik bir ölüm, unutulmaz bir performans. "yardımcı" olduğuna bakmayın, "kara şövalye"nin başrolünde o vardı aslında, herkes de bunu biliyor zaten. ödülünü kimin alacağı kesin değil. matilda rose'a gidecek sonunda tabii, ama üç yaşındaki rose'un sahneye çıkıp konuşması pek akla yatkın görünmüyor. ailesi olabilir elbette, ya da "the dark knight" ekibinden birisi. enteresan olan şu olurdu: akademi "wendy and lucy"de inanılmaz oynayan michelle williams'ı görmezden gelmezdi, williams çıkar hakettiği ödülünü alırdı. heath ve michelle için biraz daha gözyaşı dökerdik.
...
Orijinal Senaryo: Milk
Uyarlama Senaryo: Slumdog Millionaire
Kurgu: Slumdog Millionaire
eskiden senaryo dalları benim gizli silahımdı. çok ekmeğini yemişliğim vardır. son yıllarda ise herkes "en iyi film ödülünü alamayacak olan bağımsız/ayrıksı film senaryoyu alır" klişesine uyandı, benim bir olayım kalmadı! bu sene bu tanıma en çok uyan film "milk." "wall-e" de aklımdan geçmedi değil aslında, ama sanırım "animasyonu veriyoruz ya, yetinsinler," diyeceklerdir. "slumdog" ise çoğu zaman en iyi film oscarlarının senaryo ve kurgu ödüllerini de toplamasının sonucu olarak "+2" yapacaktır.

Sanat Yönetimi: The Curious Case of Benjamin Button
Görüntü Yönetimi: The Dark Knight
Kostüm Tasarımı: The Duchess
Makyaj: The Curious Case of Benjamin Button
Görsel Efekt: The Curious Case of Benjamin Button
Ses Mix'i: The Dark Knight
Ses Kurgusu: Wall-E
geçmişte "sound mixing" ve "sound editing" tahminlerinde ikisini de aynı filme verme hatasını yaptığım çok olmuştur, ama böyle yürümüyor bu işler. teknik dallarda "wall-e" ve "the dark knight"ın "benjamin button"la beraber toplayacağını düşünüyorum. tamamen farklı bir dağılım da çıkabilir, ama bu yedi kategorinin altısında üç film olacak meydanda.
...
Orijinal Müzik: Slumdog Millionaire
Orijinal Şarkı: "Jai Ho" - Slumdog Millionaire
slumdog sonrasında herkes filmin müziğinin ne kadar güzel olduğunu konuşuyordu. haklılardı da. eğer bruce springsteen "the wrestler"la yarışa dahil edilseydi muhtemelen ipi göğüslerdi ama şimdi mia ve rahman'dan bir zafer bekliyorum.
...
Animasyon: Wall-E
Belgesel: Man On Wire
Yabancı Film: Valse Avec Bachir
ya ölür müydünüz "üç maymun"u da son beşe katsanız?
...
Kısa Belgesel: The Conscience of Nhem En
Kısa Film: Auf Der Strecke (On The Line)
Kısa Animasyon: Oktapodi
bunları doğrudan salladım. "oktapodi" dışında hiçbirisini izlemişliğim de yok zaten. maksat renk olsun.

evet, yine ne yaptılar ettiler, kendilerine bağladılar. ben cnbc-e'deki "dublajsız" versiyonu takip etme niyetindeydim, ama ntv'de cem yılmaz'ın varlığı sonucu sanırım başka kanala geçemeyeceğim. kolada tercih coca-cola, cipslerde ise ruffles classic, doritos nachos ve lay's'in gurmeleri favori görünüyor, critos bugles ise son anda yaptığı bir atakla öne geçebilir.

No comments:

Post a Comment