Wednesday, February 11, 2009

yağmurun sesine

yağmurdan bahsetmek kritik bir iş aslında. nefis bir doğa olayı, o kesin, ama yağmuru ne kadar sevdiğinizi anlatırken toprak kokusu, su damlacıkları, yağmurdan kaçan küçük kedicik (italik de yazdık, tam oldu memleket!) gibi klişelere girmemek lazım. çünkü artık 1990'larda değiliz ve bu duyarlılıklar iş yapmıyor. ama yine de yağmuru seviyorum işte lan! yağmurdan bu kadar kaçmayı da anlayamıyorum. tamam, evine gitmeyenler için tüm gün ıslak kalması kötü, ama gecenin bu vaktinde eve gelirken bütün insanların apartman altlarına sığınmasını anlamıyorum. hadi şimdi hava soğuk, önceki yaz, en sıcak günlerden birisinde aniden yağmur başladığında da herkeste aynı paniği görmüştüm. garipsiyorum. birazcık ıslanın yahu. şemsiyelere davranmayın hemen. of ya şemsiye evet. şemsiyelerini yeterince yukarıda tutmayan, insanların gözlerini oyan herkes bu fotodaki durumlara düşsün inşallah!
...
içeride olup dışarının sesini duymak, ya da izlemek tabii ki en iyisi. ama dışarıda da yağmurdan korkulmasın! insanın özünde var bu. sudan gelmişiz sonuçta (bu da öyle muğlak bir ifade ki, evrimciler de, yaradılışçılar da karşı çıkmazlar buna!).
...
hemen çok acele (ve hata payını saklı tutarak) yağmur şarkıları listesi:
...
1- buckets of rain - bob dylan
2- rain and tears - aphrodite's child (demis roussos'un solo versiyonu da güzel ama asıl olay burada)
3- here comes the rain again - eurythmics
4- paranoid android - radiohead ("rain down on me" kısmıyla)
5- raining in baltimore - counting crows
6- yağmur - erkin koray
7- i'll take the rain - r.e.m.
8- rain - patty griffin
9- raining in darling - bonnie "prince" billy
10- it keeps rainin' - bitty mclean
joker- yağmur güncesi - sakin

bir de fuat yağmur isimli bir fantezi sanatçısının söylediği "yağmur güzelim" vardı, erken kral tv döneminde baya da yayınlarlardı. klibiyle, sözü, müziği, düzenlemesi, fuat abimizin performansıyla falan her şeyiyle "o kadar kötü ki iyi" statüsünde. bakın.

1 comment:

  1. gayet güzel bi yazı. yapılan araştırmalara göre yağışa yakalanan 10 kişiden 7'si şemsiye açıyor gibi bilimsel bir tespite atıfta bulunasım geldi ama sanırım böyle bir araştırma yok : )

    sanırım, bu sabah yağmur var istanbulda listeye eklenebilir..ekledim gitti : )

    ReplyDelete