Monday, March 9, 2009

acı gerçekler: fairuz derinbulut - arabesk

...
cover albümü "arabesk" çıkmadan önce fairuz derinbulut myspace'ine bir şarkıyı koyuyor. şarkı köküne kadar arabesk tabii. bir muhafazakar hayranın sert mesajıyla karşılaşıyorlar: "sizi dinlemicem artık, erkin koray'ların, cem karaca'ların yolunda değilsiniz bundan sonra!" gitarist demir kerem atay da cevap yazıyor, "biz erkin koray'ın yolundan uzaklaşmadık, sen 'arap saçı'nı bir daha dinle, erkin koray'ın yaptığı arabesk şarkıları bir daha dinle, olmazsa ona git sor o anlatsın sana arabeski!"
...
aslında böyle bir olayın varlığını öğrenmem enteresan oldu. çünkü rock-arabesk çekişmesinin çoktan bittiğini düşünüyordum. ne de olsa duman konserlerini "olmadı yar"sız bitirmiyor, müslüm gürses rockistanbul'larda çıktı, hatta yetmedi gidip bowie, dylan, garbage şarkılarını bile söyledi. rock'çıların arabeski sevme misyonu tamamlandı sayılır. şimdi arabeskçilere rock'ı sevdirmeye geldi sıra.
...
fairuz derinbulut'un "arabesk"i bu türün altın çağında birçok klasiğin sözlerini yazmış ali tekintüre'nin eserlerinden oluşuyor. gitarist demir kerem atay büyük bir arabesk hayranı ve onun konuya hakimiyeti ilk buluşmalarında tekintüre'yi bile bayağı şaşırtmış. "bu albümle kitleyi genişletmek gibi bir niyetimiz var," demişti kerem ve kesinlikle bir rock grubunun kolayca ulaşamadığı yerlere girebilir bu albüm. çünkü bu şarkıları minibüste duysanız şaşırmazsınız. yaylı düzenlemeleri ve vokallerde (ki bir tanesi gerçekten bir arabesk şarkıcısı) herhangi bir arabesk albümüne giremeyecek hiçbir şey yok. bu albümü dinleyecek rock'çılar için ufak sürprizler de var tabii ki. gitarlar normal fairuz sound'undan çok daha sert, arada reggae ritmlerine de girebiliyorlar. ama öz arabesk, hatta bunu basçı rıza'nın cümleleriyle açıklayabiliriz: "biz gitarlarımızda komalı seslerle çalamıyoruz, arabesk müzikte ise yaylılar sürekli komalı seslere giriyorlar. onlar bizle aynı şeyi çalmak için 'sizin çaldığınıza uyarlayalım mı abi?' diye sordular ama biz 'yok, siz bildiğiniz gibi çalın, çünkü siz bize uyarlarsanız batılı bir sound çıkar."
...
işte o batılı sound çıkmadığı için bu albüm çok farklı yerlere gidebilir. güngören'de bir düğün salonunda konser verseler isabet olur mesela. kerem'in enteresan bir örneği vardı: "müziğini sevdiğimden falan değil ama mesela kıraç diye bir adam var. bu adamı kimse rock'çı diye sevmiyor, ya da başka bir şey olduğu için seven yok. ama öyle bir adam var, dinleyicisi de var." fairuz'un da kendine has bir kitlesi oluşacak mı, onu zaman gösterir artık.

1 comment:

  1. 'Acı Gerçekler' ve 'Canım Dediklerim' coverları harika olmuş.'Kundante' adlı albümlerini daha çok sevmiştim çok deneyseldi,bu albüm deneysellikten uzak direkt arabesk olmuş,iyi de olmuş..

    ReplyDelete