Tuesday, May 12, 2009

inek gülsüm'ün ettiği

gülsüm bir inek, fotoğrafta da görüldüğü gibi şirin de bir hayvan. ama biraz da huysuz. malatya'nın yeşilyurt köyünde yaşıyormuş. bir gün deliliği tutmuş, sahibinin elinden kurtulup kaçmış. bir okula girmiş, hızını alamamış, artık neye benzettiyse atatürk büstüne toslamış, büstü kırmış.

ondan sonrası daha kötü. soruşturma başlıyor, neredeyse tüm köy sorguya çekiliyor. çember daraldıktan sonra sahipleri sorumluluktan korkup çok ufak bir paraya satıyorlar gülsüm'ü, tabiri caizse, sürgüne gönderiyorlar. yeni sahibi röportajlardan anlaşıldığı kadarıyla daha aydın bir adam, "bana komik gelse de onların endişesini anladım" diyor. artık uslanmış gülsüm, belki yeni köyü inekpınarı'nı sevmiş, huysuzluk yapmıyormuş.
neler neler söylenebilir bu olay üzerine, ama bu sefer bunu yapmayacağım, zaten olayın kendisi yeterince şey söylüyor. aklıma bir dostumun anlattığı bir öykü geldi. yabancı bir yazar aziz nesin'le tanıştığında ona olan hayranlığını kaybettiğini söylemiş, türkiye'yi gördükten sonra. nesin'e saygısızlıktan değil, ama sebebini anlamak hiç de zor değil...

No comments:

Post a Comment