Sunday, June 28, 2009

grizzly bear- veckatimest


grizzly bear'in "veckatimest"i nete ne zaman düştü hatırlamıyorum bile. 2009'un başıydı adeta: şubat sonu veya mart başı olsa gerek. ed droste'yi (evet, droste diye okunuyor: bilmeyenler için fotoğraftaki en az indie rock görünen, en zlatan ibrahimovic'e benzeyen ve, en kameraya bakan, grubun lideri) deli eden bir "sızmaydı" bu. albüm internete düştükten sonra blog'unda bu konudan bahsetmiş, "harika olduğunu düşündüğümüz bir albüm yaptık, her şeyine kafa patlattık ve bunun internete düşmesi bizi biraz üzdü.. evet, 90'larda olmadığımızı biliyorum ama yine de insanların bu albümle ilgili ilk izlenimlerinin düşük kaliteli mp3'lerden olacağını bilmek, sonra bunun üzerine yorumlar yazacak olmaları hoşuma gitmiyor" yazmıştı.
...
evet, tanıdık bir serzeniş: zaten albümünün internete düşmesinden yakınan bütün grupların tek derdi de "düşük kaliteli mp3'ler." kızmıyorum droste'ye, belki de samimiydi, ama artık aynı nakaratı duymaktan gına geldiği için bu geyikleri duymak istemiyorum sanırım.
...
tuhaftır, droste'nin şikayet ettiği şey, grizzly bear'in yükselişinde önemli bir paya sahip oldu. mart ayının başından mayıs'ın sonuna, yani "veckatimest"in resmen piyasaya sürüleceği zamana kadar kadar geçen sürede albüm blogosphere katmanında müthiş bir ilgi gördü, kulaktan kulağa yayıldı ve daha günışığına çıkmadan 2009'un en iyi albümü ilan edildi. hızını alamayan bir adam da bu yükselişe müthiş bir katkıda bulundu: fleet foxes vokalisti robin pecknold twitter'ına gönderdiği "grizzly bear'a yürekten tebrikler, 2000'lerin en iyi albümü!" mesajıyla albümün hype'ına hayp kattı.
...
ve mayıs 26'da albüm çıktıktan sonraki yedi günde olanlar oldu. grizzly bear'in en iyi rüyasında göremeyeceği kadar müthiş bir ilk hafta satışıyla "veckatimest" billboard albümler listesinin 8. sırasındaydı! geçen yıl fleet foxes'ın yaptığını bu yıl grizzly bear yapmaktaydı yani, belki daha da fazlasıyla!

sevinmemek elde değil. burada iki yıldır yırtına yırtına söylediğimiz, "endüstri çöktükçe indie çıkıyor" geyiklerimize nefis bir argüman daha bulmuş olduk, bu bir. droste'nin sızlanmalarına rağmen mp3 indirmenin aslında müzisyenlerin o kadar da aleyhine olmayabileceği konusunda da bir koz geçti elimize, bu iki. üçüncüsü ve belki en güzeli ise, "veckatimest" gibi harika bir albümün hakkı teslim edilmiş oldu.
...
grizzly bear'in fleet foxes ve animal collective'e benzetildiğini çok okumuşsunuzdur. birbirine pek de benzemeyen iki grubu anımsatmak zaten tuhaf bir durum, ama kısmen hak da vermek lazım bu tanımlara. akustik ağırlıklı bir albümde tuhaf ses örgüleri yakaladığı için animal collective'i çağrıştırıyor, folk rock'a temasıyla fleet foxes'a yakın duruyor grizzly bear, evet. ama ne animal collective kadar dolambaçlı, ne de fleet foxes gibi sade bu şarkılar. ama naif ve sarıp sarmalayan vokal armonileriyle iki grubu anımsattığı da söylenebilir.
...
ama daha sıcak, daha yakın bir şeyler var grizzly bear'de. şarkıların oyunlu hallerinin içinde droste'nin vokalinde tarif etmesi zor, samimi, tanıdık bir his var. tüm özgünlüğüne karşın marjinal ya da ayrıksı durmak için kasmamışlar. "about face"in melankolisinde veya "ready, able"ın dile takılmamak için kaçıp duran ve içinizde birkaç damara saplanan melodisinde dinleyiciyle aynı seviyede çalan söyleyen bir grup hissi veriyorlar bana.
...
enteresan bir detay ise pecknold ile droste'nin bir defa bile karşılaşmamış olması. birkaç defa telefonda konuşmuşlar, ama bu yaz avrupa'daki festivallerde oradan oraya geçerken iki grubun yollarının en azından bir iki defa kesişmesi durumunda gecikmiş bir buluşmayı gerçekleştirecekler. bu arada droste de pecknold'a güzelinden bi bira ısmarlasın artık, hakkıdır!

No comments:

Post a Comment