Monday, July 27, 2009

baş harfler

iki yıl önce üçüncü sayfalarda geçen bir haberdi, "üniversiteli kız denize çırılçıplak girdi" başlıklarıyla. ajansların geçtiği, bulanıklaştırılmış fotoğraflar eşliğinde kullanmıştı gazeteler haberi. tipik ikiyüzlülüğümüzün fotoğraflarıydı onlar aslında: hem çıplak kadın fotoğrafı gösterme fırsatı varken kullanalım, hem de blur'ü eksik etmeyelim ki türk aile yapımız bozulmasın. bozulmadı da çok şükür.
...
bugün birinci sayfalardaydı aynı kız. evinin terasından düşüp ölmüştü. bu sefer kiminin muziplik, kiminin ahlaksızlık olarak algıladığı bir olay değildi.
...
çok şey söylenebilir elbette, sadece iki olaydan bildiğimiz bir kızla ilgili hiçbir şey de söylenmeyebilir pekala. ancak medya ve toplum üzerine çok net bir tespit yaptırabiliyor bu durum bize. denize çıplak girdiğinde d.ö. idi sadece. ahlaksızlık yaptığı için, ya da bir genç kadının sosyal hayatını korumak için yüzü karartılmıştı. bugün ise duygu öztemir oldu, yüzü bulanıklaştırılmamış haliyle gazetelerdeydi. zira artık ölüydü, daha fazla ahlaksızlık yapamazdı, veya ona kötü gözle bakanlar dokunamazdı ona.
...
nereden baksanız acı bir ironi var bu ayrımda. 27 yaşındaki bir kızın balkondan düşüp ölmesinde ise ironi yok elbette...
...
ayrıca: ekşi sözlük avukatlarından kanzuk'un öztemir'in ardından yazdığı bir entry'ye de bakmakta fayda olabilir.

2 comments:

  1. Amaç aile yapısını felan korumak değil. Malum gazetenin sitesine şöyle bir baktığınızda her türlü değer yargısını hiçe sayan haberlerle vatan-millet-sakarya tadında haberleri yan yana görürsünüz. Bu sebeple merhumeye yaptığından dolayı "Denizkızı" ismini veren aynı anda da utanmadan, sıkılmadan, izinsizce ve adice çıplak fotoğraflarını alemin salyalı ağzının önüne seren bir medya anlayışı var. Gereken yerlere blur koymaları da RTUK korkusundan. Yine de "merhumenin fotoğrafları için tıklayınız" linki vermemeleri takdire şayan ...

    ReplyDelete
  2. Bu ikisi farklı iki olay, ilki haber değeri taşıyan "ilginç" bir durum. Adamın köpeği ısırması gibi ilginç. Haberin veriliş şeklini, fotoğrafları vs. tartışmıyorum, ama bir sürü kişinin "ahanda şu denize çıplak giren karı değil mi, herkese verir şimdi bu" kafasında olduğunu bildiğimizden isminin gizlenmesi bana batmıyor.

    Diğeri ise bir kaza haberi. Ölümlü bir kaza olmuş, burada isim gizlemeyi gerektirecek, kimseleri ölüye saldırtacak bir durum yok.

    İronik olan bu iki farklı haberin kahramanının aynı olması.

    ReplyDelete