Monday, July 13, 2009

the gossip - music for men

arkansas'tan çıkmış, riot'a elini korkak alıştırmamış bir grrrl vokalistin olduğu bir punk grubu. mikrofonu tutan kadın 200 kiloluk bir lezbiyen. 2000'lı yıllarda başarılı olmak için son reçete gibi duruyor. fakat mucizeler gerçekleşmek için var, müzik dünyasında bile böyle bu. soulwax'in remix'lediği "standing in the way of control" ingilizlerin büyük hit dizisi "skins"te çalınınca gossip'in kariyer çizgisi değişiyor. artık rick rubin'le çalışıyor, yeni albümleri "music for men"i sony'den yayınlıyorlar falan.
...
imaj olarak ne kadar orijinal bir grupsa gossip, müzikleri o kadar sıra işi. kötü değil ama şaşırtmayan, hatta vokalist beth ditto'nun sesini çıkartırsanız türün formülü olarak gösterilebilecek kadar kadar kesin çizgileri olan bir disco punk sound'undan çalıyorlar. tabii 2000'lerin en başında the rapture ve radio 4 patlatmıştı bu sound'u, ama artık ortada onlar da yok. dolayısıyla biraz da olsa tarihi geçmiş bir his veriyorlar.
...
ama bahsettiğimiz gibi, beth ditto'nun vokali özel ilgi istiyor. gerçekten güçlü, duygusu olan bir vokal bu hatununki. sanki gitarist brace ve davulcu hannah stüdyoda takılıp altyapıları kotarıyorlar, fakat üzerine beth gelene kadar çok da bir şey ifade etmeyen şarkılar yapıyorlar gibiler. şöyle ifade edelim, iki eleman sahayı açıyor, beth gelip at koşturabilsin diye. 40 dakikalık albüm kendisini baştan sona dinletse de akılda kalıcı anları ancak beth sıkı bir vokal melodisi yakaladığında oluyor. bunu becerdiği şarkılarda gossip gerçekten tutulmuyor. meşhur "standing in the way of control" ve bu albümün (adıgeçen şarkıyı bariz şekilde çağrıştıran) "heavy cross" mesela. "2012" bu konuda iyi bir gösterge, kiss'in efsanevi "i was made for lovin' you"nun nakarat melodisini ödünç alarak nasıl harika bir şarkı çıkartmışlar! ama acı gerçek! bu hook onların değil, beth akılda kalıcı şarkı yazmak konusunda o kadar iyi değil çünkü.
ama işte beth'in çok iyi olduğu bir konu: stil ikonu olmak. dergilere kapak olabiliyor, çok iyi arkadaşı ve fiziksel antitezi kate moss kadar hip olduğunu iddia eden yazılar çıkıyor hakkında. son olarak kendi tasarımlarını satan bir kıyafet markasıyla da anlaştı. yani işin bir tarafına fena halde hakim.
...
evet, beth büyük bir ikon. ve evet, gossip vasat bir grup. ama işin doğru yanı, gossip sınırlarının farkında, beth de hiç çıkıp müziğiyle ilgili büyük laflar etmiyor. konu stile geldiğinde susmuyor ama.

No comments:

Post a Comment