Thursday, July 9, 2009

yine yeni yeniden

2007'nin en çok dalga geçilen adamıyken 2009'da "dinlenebilir" olduğunu kabul ettirmek az şey değil. "matinee"nin yorucu ve geyiğe varan hiperaktivitesinden 2009'un "everything is new"un olgun popuna geçiş yapmak da. jack peñate bu yılın yükselen adamlarından birisi. söylediğine göre ilk albümden sonra aldığı feci eleştiriler onu motive etmiş, bir şekilde böyle bir albüm çıkartmasına yol açtıysa işe de yaramış. zira yılın en iyi albümü değilse bile en iyi feelgood albümü konusunda çok kuvvetli bir aday bu.
...
tam bir yaz albümü "everything is new." 9 tane şarkı var, bir tanesi bile sırıtmıyor. her biri kendi başına hit potansiyelli, en kötü ihtimalle dinleyende ritm tutma isteği veriyor. kısa albümlere dair sevdiğim şeylerden birisini başarıyla yerine getiriyor: derdini kısa ve öz biçimde anlatıyor, gereksiz uzatmalara, şişirmelere girişmiyor.
...
yine de şarkıların hepsi eşit değil. ingilizlerin ta mart ayında duyup "jack peñate ne yapmış böyle" diye tepki verdikleri "tonight's today" büyük hit. geç keşfettiğimi biliyorum ama benim gözümde 2009'un en büyük yaz hiti bu parça. iyi pop müziğin en iyi becerdiği şeylerden birisi olan "anı yaşa" motto'sunun hakkını veriyor şarkı. "give yourself away"in afrobeat'i, "every glance"in buz gibi cool'luğuyla, "be the one"ın salon atmosferiyle de iyice renkleniyor albüm. bir albümde elalemin taşşak oğlanıyken ikinci kaydıyla "bu çizgiyi sürdürür de cool çocukların dans ettiği yeni bir beck olur mu" dedirtecek seviyeye gelmişse bu elemanı dikkate almakta fayda var. yalnız içimde bir his var, peñate'nin bir sonraki albümde bundan da başka bir şey yapacağı konusunda.

No comments:

Post a Comment