Thursday, August 27, 2009

arctic monkeys - humbug

ne oldu bizim arctic monkeys'imize? o fırlama gitarlara, sürekli dalga geçer gibi bakan suratlara, eğlence ve enerji bombası müziğe? cevap çok basit, maymunlar büyüdüler.
...
arctic monkeys'in yeni albümünün farklı bir adım olacağı belliydi. saçlar uzatıldı, amerika'ya taşınıldı, sert gitar müzikleri dinlenildi. "humbug" öncesinde verilen tüm bu ipuçlarının albümde bulunduğunu görmek aslında etkileyici çünkü bu çocukların ne yaptıklarını bildiklerinin kanıtı. zira kayıtlar sırasında verilen black sabbath referanslarının yerinde olduğunu görmek mümkün. karanlık gitar riff'leri, çok tok bir davul tonu var "humbug"da, alex turner'ın bile vokalini biraz daha dumanlı yaptığını söylemek mümkün.
...
değişim kaçınılmazdı aslında. düşünsenize, dört yıl önce sheffield'daki barlar hakkında yazması ne kadar doğalsa artık "dangerous animals"taki cinsel göndermeler, "potion approaching"deki uyuşturucu çağrışımları o kadar doğal. kabul edelim artık, alex turner sivilceli bir çocuk değil, tv spikeri alexa chung'la çıkan bir celebrity. arctic monkeys de tak diye üç-beş aylığına amerika'ya gidecek, canı istediğinde electric lady stüdyolarında albüm yapacak kadar büyük bir grup. amerika'da p diddy ile tanışıp onun partilerine gittiklerini söyleyelim, siz anlayın! neticede, aslında tuhaf olan değişmemeleri olurdu, samimiyetsiz kaçardı aynı grup pozunu oynamak.

değişiklikler ne? amerika ve josh homme. "fire and the thud"ın gitarları buram buram amerika kokuyor, the last shadow puppets'tan artmış gibi duran 1960'lar baladının başlangıcında da amerikana gitarları var. "crying lightning"in solosu josh homme'un queens of the stone age şarkılarının sonlarına attırdığı beyin bulandırıcı bölümleri anımsatıyor. ama daha dinlemediyseniz korkmayın, mesela "dangerous animals," "when the sun goes down" riff'lerinin geri dönüşümden geçirilmiş hali gibi. "pretty visitors" da bildiğimiz arctic punk'ı.
...
favorilerim sonlarına doğru iyice şaha kalkan ama başı ayrı, sonu ayrı güzel olan "dance little liar," "my propeller," "secret door" ve "crying lightning." neticede güzel albüm, ileride de dinleyicisini daha da şaşırtmaya namzet bir grup.

No comments:

Post a Comment