Sunday, August 30, 2009

noel gallagher'ın ayrılığının ardından

oasis hayranları için en tuhaf hafta sonlarından birisi: noel gallagher oasis'ten ayrıldı. grubu birazcık bilenler için bu herhangi bir ayrılık değil, düpedüz grubun sonu tabii ki. tabii ki noel kararından dönmezse. appleton'lardan anneleri peggy gallagher'a kadar herkesten görüş alıyor ingiliz basını, hepsi de "devam ederler" diyor ama görünüşe göre dönmeyecek. noel'in oasisinet'teki blog'undaki açıklaması son derece kesin ifadeler içeriyor çünkü. grup arkadaşlarının "kendisine, ailesine ve arkadaşlarına sözlü ve fiili yıldırma" politikası uyguladığını yazdı noel, ve bu süreçte grubun menajerliğinin de kendisine hiç destek çıkmadığından yakındı. tabii bu sıkıntının merkezinde liam var, buraları takip edenler bilirler, çok kısa süre önce yazmıştım noel'in liam'ı sevmediğini ne kadar net anlattığını. öz kardeşini evine davet etmediğini geçen yıl doğan çocuğunu görmesine izin vermediğini açıklıyordu.
...
bundan sonra, turne başladığında blog'una "turnede işler yolunda değil, gerilim çok yüksek. yakında bir sorun çıkabilir" yazmıştı. gevşek liam buna twitter'dan "hangi turnedesin sen yahu? yok öyle bir şey" mealinde cevap vermişti. demek ki abi gallagher'ın bir bildiği varmış.
...
tıpkı u2 ve r.e.m. için yaptığım gibi, oasis'le ilgili de geriye yönelik bir şeyler yazar mıyım, bilmiyorum. çünkü tüm ergenliğimi birlikte geçirdiğim, en ufacık hallerinden dünyayı ele geçirişlerine kadar adım adım takip ettiğim, özel bir gruptu oasis. tahminim, "(what's the story) morning glory?" en çok dinlediğim albüm olarak kalacak sonsuza dek. ama şimdi bakınca nedense çok da fazla üzülmüyorum. şaşırıyorum, evet, çünkü birbirlerinden nefret ederken bile ortaya iş koymaya devam edeceklerini düşünüyordum.
...
ama noel'in gelecek yıl solo albüm çıkaracağını açıklamış olması da bir teselli: zira son yıllarda beste sayılarının nispeten daha demokratik dağıldığı oasis albümlerinde en iyi şarkılar hep noel'indir. liam'ın, gem'in, andy'nin besteleri renk katsın diye oradadır. noel ise kendi başınayken formda bir paul weller kadar tat verecektir. o yüzden yeterince üzülmedim sanırım bu ayrılığa. hani 90'larda gruba hayran olma sebebim liam'ın vokalleriydi, ama bir süre sonra oasis'in aslında noel'in grubu olduğunu fark etmiştim. şimdi "şımartması gereken ailesi ve futbol takımı" olduğunu yazdığını düşününce, kafasının rahat olduğunu görmemek mümkün değil, son 20 yılın en büyük şarkı yazarlarından birisinin.
...
yine de şunları okuyunca insanın içi buruluyor: "dünyanın her yerindeki tüm oasis hayranlarına teşekkür etmek isterim. son 18 yıl gerçekten, gerçekten inanılmazdı (bu kelimeden nefret ederim ama bugün, bu seferlik bunu uygun kelime olarak sayıyorum). gerçekleşmiş bir rüya. o muhteşem anılar benimle kalacak."
...
blur'ün geri döndüğü sene oasis'in dağılması ise müzik tarihinin gülümsenerek hatırlanan anılarından birisi olacak mutlaka. yazın başından beri planladığım britpop dosyasının vakti gelmiş galiba.

3 comments:

  1. liam liam liamm !

    ReplyDelete
  2. sevdiğim, dinlediğim, klipleri çıksın diye tv karşısında sabahladığım, albümlerini parasız kalmayı göze alarak satın aldığım ilk gruptu oasis. onları bir kez bile canlı izleyememiş olmam çok üzücü, oysa seneye yurtdışına çıkmak zorunda kalsam bile izlemeyi aklıma koymuştum! noel ve liam'ın sürekli tartışmaları, verdikleri mükemmel ayarlar yıllarca konuşulacak konulardı benim için, gerçi hala öyle! benim fikrimi soracak olursanız, gerek müzikleri gerekse tavırları açısından oasis son rock'n roll grubudur. ve noel grupdan ayrıldıysa, zaten ortada grup falan kalmamış demektir. zaten noel ve liam için ayrı ayrı solo albüm söylentileri dolanıyordu, umarım ikisi de iyi şeyler çıkarırlar (liam için pek umutlu değilim, noel olmadan ne yapabilir hiç bilmiyorum), ve umarım noel türkiyeye uğramayı akıl eder de yıllardır süren hasretimiz bir son bulur!

    ReplyDelete
  3. Noel derken, ayrıldı derken.. hmm.. "Oasis Oasis'ten ayrıldı" demek gibi..

    ReplyDelete