Monday, September 7, 2009

12 dev adam, yeniden

hatırlarsanız, nick hornby'nin aynı isimli kitabından uyarlanan "about a boy"da klasik bir noel şarkısını yazan adamın oğlunu oynuyordu hugh grant. her noel zamanı şarkı yine gündeme geliyor, listelere giriyor ve telifi sayesinde bizimki rahat rahat yaşamaya devam ediyor.
...
tek rakamla biten her yaz o bildik "12 dev adam" şarkısını duyduğumda aklıma "about a boy" geliyor. 2001 yılından beri türk milli basketbol takımı her avrupa şampiyonasına hazırlandığında (gerçi bu kampanyayı dünya şampiyonalarında da kullandılar) aynı nakaratı duyuyoruz. gözümün önüne gökhan ve hakan kardeşler geliyor, umut sarıkaya-vari bir bakışla her iki yılda bir yeni birer ev aldıklarını, bu müthiş gaz şarkısının çeşitli versiyonları sayesinde türkiye'de herhangi bir rock grubunun hayal ettiğinden çok daha güzel paralar kazanmış oldukları geliyor aklıma.

helal olsun tabii, gözümüz yok (yalan!). ama athena'nın "12 dev adam"ının verdiğinden çoğunu aldığı da söylenemez. abartarak söylüyorum, türk basketbol tarihinin yakın tarihindeki kilometre taşları yazılacaksa paşabahçe'nin kapanması, efes pilsen'in petar naumoski'yi türkiye'ye getirmesi, ülker'in açılması, mirsad türkcan'ın nba'de oynaması, mehmet okur'un all-star olması gibi, "12 dev adam" şarkısının bestelenmesi de yer almalı. 2001'de haydarpaşa garında çekilen o muhteşem reklam ve bu şarkının patlayıcılığının kaçınılmaz etkisiyle 2001 avrupa basketbol şampiyonası bilet satışlarının nasıl arttığı, seyirci ve takımın bütünleşmesinde her molada çalan bu şarkının yarattığı coşku gerçekten yadsınamazdı, o zamanlar yolu abdi ipekçi'den geçenler için.
...
sekiz yıl olmuş. şimdi bakınca yaşlandığımızı da fark ediyoruz tabii bir yandan, ama türk rock'ının, popunun, rap'inin bunca yılda bir başka cingıl üretemediğini de idrak ediyoruz. sırf bu bile, athena'nın marş yazma konusunda ne kadar mahir bir grup olduğunun ispatı oluyor aslında.
...
bu vesileyle eurobasket 2009 sporseverlere hayırlı olsun diyelim. bir haftadan biraz daha uzun bile olsa, günlerimize renk katacağı şüphesiz...

2 comments:

  1. son 3 şampiyonadır 12. olup duruyorlar. inşallah bu sefer kendilerini de bizi de rezil etmezler .

    ReplyDelete
  2. türk basketboluna tofaş'ın kapanması da eklenebilir. alakasız biraz ama tofaş severler olarak etkilendik biz.

    ReplyDelete