Friday, September 4, 2009

kızlar sınıfı 3: florence and the machine

her sınıfın olduğu gibi bu 2009 kızlar sınıfının da bir parlak öğrencisi var. bu sene little boots, la roux ve florence'ın katılımıyla oluşturduğu (ve kimilerinin lady gaga'yı da eklediği) bu sınıfın en parlağı florence and the machine. bu yılın ilk günün beri 2009'un yıldızı olacağı konuşuluyordu florence ve makinesinin. "lungs"ı dinleyince "az bile" diyorsunuz.
...
arpla karşılıyor bizi "lungs." ilk anda joanna newsom çağrışımları kaçınılmaz elbette. ama ne onun gibi "yüksek sanat yapıyorum" havası var bu müzikte, ne de arpın yoğunluğu o kadar yüksek. hem benzersiz, hem de tanıdık, hem kaliteli, hem de samimi olmanın kolay erişilmez gücü var florence and the machine'de. 1960'lar motown şarkıları geliyor akla "dog days are over"da. "rabbit heart (raise it up)"tan itibaren ise yavaş yavaş tanımsızlaşıyor florence şarkıları. şarkı formundaki yaratıcı fikirler bir kenara, sadece yazımı ve düzenlenişiyle bile sadece kendisiyle açıklanabilen şarkılar var: "i'm not calling you a liar" bunlardan birisi.
...
"sana yalancı demiyorum, sadece yalan söyleme bana
sana hırsız demiyorum, sadece çalma benden
sana hayalet demiyorum, sadece kovalama beni
o kadar çok seviyorum ki seni, öldürmene izin vereceğim beni"
...
bir düşünün, son zamanlarda bu kadar basit, bu kadar vurucu bir dörtlük duydunuz mu? ben duymadım.
...
"kiss with a fist" albümün ilk günyüzü gören şarkılarındandı, ve harika bir punk şarkısı, ama albümde dinleyince, diğerlerinin yanında fazla yüzeysel kaçıyor. halbuki "girl with one eye" ise florence'ın vokalinin ön plana çıktığı, damar yırtan bir şarkı. "drumming" kate bush'un "hounds of love" dönemindeki deneysel sound'ları anımsatan perküsyonuyla vurucu, ama sadece sound'a yaslamıyor sırtını. tıpkı "howl" gibi bu da başlı başına bir hit. ama ilk 40'da göremeyeceğiniz kadar ayrıksı bir hit.
...
"between two lungs" var mesela, öyle bir nakaratı var ki, melekler yazıp florence'ın kulağına üflemiş sanki. ama şarkının birinci verse'üyle ikinci verse'nün aynı olmaması gibi muhteşem bir twist'i var ki, duygusal yaralanmayı aştıktan sonra bir de müzikal olarak akıl uçuruyor. "my boy builds coffins" de sözleriyle can acıtıyor. red kit'in cenaze levazımatçısı gibi bir sevgilisi var florence'ın bu şarkıda, "tabut yapıyor benimki," diyor, "bir gün senin için de yapacak." tokat!
...
"cosmic love" ise ayrı bir büyü. "gündüzüm yok, şafağım yok, her daim bu alacakaranlıktayım, kalbinin gölgesinde" diye yazan bir kadının kırılgan dürüstlüğü karşısında el pençe divan duruyorsunuz.

florence and the machine son yıllarda müziğin gördüğü en yetenekli kadın belki. neko case'in işlerini saymazsam, "lungs," fiona apple'ın "when the pawn..."undan beri (10 yıl neredeyse!) beni en çok etkileyen kadın şarkıcı/şarkıyazarı albümü. dahası, björk'ten, hatta kate bush'tan bu yana müzikal anlamda en çok umut vaadeden kadın müzisyen.
...
muhteşem bir söz yazma yeteneği. olağanüstü bir ses. sıradışı bir şarkı yazarlığı. müthiş bir müzik vizyonu. "lungs," büyük ihtimalle, 2009'un en iyi albümü.

1 comment:

  1. tavsiyen üzerine şimdi myspace den dinleyeceğim ama şu an şunu söyleyebilirim ki; görseller müthiş !!!

    ReplyDelete