Sunday, November 29, 2009

2009 güncelleme #8: Doves - Kingdom of Rust

2000'lerin en iyi gruplarını düşünürken doves hep akla geliyor olmalıydı. bu on yıla iki başyapıt sığdırdılar ki bir tanesini yapabileni bile baştacı ederiz. sorun basit bir "gözden ırak = gönülden ırak" denklemiyle açıklanabilir aslında. iki yıllık bir süreye "lost souls" (2000) ve "the last broadcast" (2002) kalibresinde iki kayıt sığdırdıktan sonra bir diğer iyi albüm için yedi yıl beklemeleri doves'u olması gereken yerin çok uzaklarına yerleştirdi.
...
doves gibi gruplardan pek fazla yok meydanda. gitar müziğinin standartlarını zorlamak ama bildik şarkı formunun dışına çıkmamak istiyorlar. ses işçiliğine çok kafa yoruyorlar ama bunun duyguyu öldürmemesine de özen gösteriyorlar. 2005'in "some cities"i insanı alıp götüren şarkılar açısından eksikti örneğin, ama uğraşılmamış, aceleye gelmiş bir iş değildi. belki tam tersi, o kadar çok istemişlerdi ki farklı olmasını, şarkıların özlerinden uzaklaşmışlardı. buna "around the sun" sendromu diyebiliriz, ve r.e.m.'de olduğu gibi grupları dağılmanın eşiğine dahi getirdiğini biliriz.
...
bunca zaman geçtikten sonra bir sıradan albüm daha yapmak doves'u ikinci lige düşürebilirdi eleştirmenler ve dinleyiciler nezdinde. bunun doves'ta bir baskı yaratmadığını söylemek mümkün değil. dördüncü albüm için aradan dört yıl geçmiş olmasını buna bağlamamak da öyle. örneğin r.e.m. böyle bir durumdan punk kökenlere dönerek, fikirleri mümkün olduğunca ham haliyle kullanarak kurtulmuştu "accelerate"te. doves ise yapı gereği bunu yapması mümkün olan bir grup değil. onlar çalışmalılar sadece, iyi olana kadar. işte bazı grupları deliliğe sürükleyen bu cendere, ne mutlu ki, doves'u bitiremedi. sebebi de, "kingdom of rust"ın "iyi" bir albüm olması.
...
radiohead'i anımsatan "jetstream"le açılan albüm "kingdom of rust"ın umutlu melodisiyle bir adım yukarı çıkıyor. "winter hill"in manchester gitarları ile bir adım daha, "10:03"nin uykudan uyanıklığa geçişi çağrıştıran atmosferiyle bir adım daha... blondie'nin "the rapture"ının nefis bir remake'i sayılabilecek "compulsion"ın trippy havasıyla da zafer turu geliyor.
...
"kingdom of rust" iyi bir albüm, ama herhangi bir iş değil asla. onlar için hemşehrileri ve yakın dostları elbow'a teslim ettikleri, (q'nun eksiksiz tarifiyle) melankolik alternatif stadyum rock tahtı için mücadeleye devam edeceklerinin resmi adeta.

No comments:

Post a Comment