Friday, December 4, 2009

miranda lambert: gitarım ve silahım

bir hayran kitlesine sahip olmayı bir kenara bırakın, türkiye'de miranda lambert'tan haberdar insan bulmak bile kolay değil. sebebi oldukça basit, lambert hiç mi hiç sulandırılmamış bir country yapıyor ve abd dışındaki kulaklara pek kolay gelecek bir müzik yapmıyor. yeni dünya'nın dışını hedeflediği de yok.
...
lambert 2003'te nashville star yarışmasından çıkıp country'nin yeni yıldızı olmaya hak kazanmıştı. ilk albümü "kerosene" ile bu beklentileri karşılayabileceğini gösterdi, üzerine 2007'de "crazy ex-girlfriend"le son yılların en başarılı country albümünü yaptı. benim 2007'nin en iyi albümleri listemde de 10 numarada yer alıyordu "crazy ex-girlfriend." bu country türkülerinin beni neden bu kadar etkilediğini anlamak ilk bakışta zordu, benim için bile! ama ilgi çekici sözleri ("everybody dies famous in a small town" benim duyduğum en zekice dizelerden birisi) ve dinamik şarkılarıyla, galiba en çok da zekilik taslamayıp eğlencesine bakıyormuş havasıyla onlarca kez döndürüp döndürüp dinlemiştim kaydı. türü hiç yenilemeye uğraşmadan oldukça orijinal bir ton tutturmayı başarıyordu lambert.
...
country janrında benzer bir bağı shania twain'le kurduğumu hatırlarım zamanında. ama twain'in o zamanki kocası robert "mutt" lange sayesinde yakaladığı pop/rock kıvamını hiçbir country sanatçısı tutturmuş değil daha (zaten "come on over" da bu yüzden gelmiş geçmiş en çok satmış kadın sanatçı albümü halen). ne ki, lambert'in bir lange'i yok, zira hatunun sevgilisi de bir country'ci olan blake shelton. ikisi de yıl boyunca avlanıp, içip muhabbet ediyorlarmış. evet, güzel yüzüne aldanmayın, lambert kendi deyimiyle bir "proud redneck." bir önceki albümünde de, yeni albümü "revolution"da da birçok şarkıda michael moore'u deli edecek kadar silah kültürüne değiniyor. bir şarkının adı "time to get a gun" mesela. diyor ki "ekonomi dibe vurdu ve insanlar çaresiz hissediyor. tehlikenin nereden geleceğini bilmiyorlar."
...
altına imza atabileceğim sözler değilse de itiraf etmeliyim ki miranda lambert'in yeni albümü "revolution" da çok iyi. bu da benim "guilty pleasure"ım olsun ne yapalım!

1 comment:

  1. ben kesinlikle haberdarım açıkçası kimleri dinliyosun dediklerinde son zamanlarda miranda lamberte takılı kaldığımı sölediğimde insanların yüzüme aptalca baktıklarından oldukça sıkıldım, bide arkamdan sıradışı olmak için elinden geleni yapıor demeleri de oldukça ilginç yaklaşım insanların bu kadar aptal olmalarına mı yoksa kendilerini bu kadar kapatmalarına mı kızsam bilemiorum =)

    ReplyDelete