Tuesday, March 16, 2010

Converse - Wish You Were Here (Şaka Değil Gerçek!)


"Tavizsiz" denebilecek bir insan ya da oluşum yok herhalde artık dünyada, ya da hiç olmadı zaten.. "Hayatta sağlam durmak", "omurgalı olmak", ya da "ilkelerinden ödün vermemek" sadece insanüstü varlıklara özgü olsa gerek; insanlar bu özellikleri taşıyabilecek mental niteliklere sahip değiller açıkçası..

Neden yazdım bunları? Haftasonu bir alışveriş merkezinde bir ayakkabı gördüm, markası da Converse idi.. İlgimi çekmesinin nedeni ise, ayakkabının üzerinde Pink Floyd'un Wish You Were Here albümünün kapak resminin olmasıydı.. Mağazadaki diğer müşteriler için muhtemelen sadece "hoş bir tasarım"dan ibaretti bu.. Benim içinse koca bir sarsıntı daha..

İnsan ister istemez "neden?" diye soruyor.. Roger Waters'ın, David Gilmour-Nick Mason'ın ya da tasarımcı Storm Thorgerson'ın çok mu ihtiyacı vardı acaba bu paraya? Ya da Pink Floyd genç kuşak arasında yeterince popüler mi değildi de böyle bir basitliğe izin verildi?

Tabi ki biliyorum müziğin de en nihayetinde koskoca bir endüstri; gruplar ve albümlerinin de bu endüstrinin bir parçası olduğunu.. Ama unutmamak lazım ki bahsettiğimiz grup Maroon 5 falan değil.. Pink Floyd'un özelde müziğin, genelde de sanatın sanayileşerek kapitalizmin çarkları arasında ezilmesine tam cepheden sesini yükselttiği albüm de aynı Wish You Were Here değil miydi? Nerede kaldı Welcome to the Machine ya da Have A Cigar'ın muhalif duruşu? Kabul, "Pink Floyd bunu daha önce de yaptı" denebilir: 1987'de A Momentary Lapse of Reason turnesinin sponsoru Volkswagen idi ve PF logolu özel üretim bir Golf bile üretilmişti.. Ama o yıllarda David Gilmour önderliğindeki Pink Floyd'un yukarıda söz ettiğimiz anlamda siyasi bir iddiası kalmamıştı; ayrıca, Gilmour kazanılan paranın hayır işleri için kullanıldığını söylemişti (gerçekten de öyleydi)..

Neyse.. İnternette kısa bir araştırma sonunda gördüm ki sadece Wish You Were Here değil, Dark Side of the Moon, hatta belki de gelmiş geçmiş en anti-kapitalist İngiliz rock albümü denebilecek Animals'ın bile kapağı konulmuş "Converse Pink Floyd Shoes" adı altında.. Bilemiyorum, belki de ben eski kafalıyım.. Zamanında o kadar inandığımız, sözlerini büyük bir hayranlıkla okuduğumuz albümlerin kapaklarını genç kızlarımızın ayaklarında görmek acı geliyor bana.. Belki de bu yazıyı okuyan bazı arkadaşlar sevinçle gidip satın alacaklar bu ayakkabılardan zevklerine göre.. Öyle işte.. Üzücü..

No comments:

Post a Comment