Monday, November 29, 2010

İstanbul: 2010 Avrupa Kültür Başkenti

Mart: Alkazar Sineması kapandı.

Nisan: 2009 Ekim ayında son film gösteriminin aylar sonrasında, Beyoğlu’nun sembollerinden Emek Sineması’nın yerine alışveriş merkezi yapılacağı haberleri ortaya çıktı. Film festivali sonrasında semtin diğer sinemaları Sinepop ve Yeni Rüya da perdelerini kapattı.

Eylül: Tophane’deki Artwalk galerilerine saldırı gerçekleşti. İlk başta sergide alkol alındığı için mahalleli tepkisi olarak açıklanan olaylar, daha sonra “kız meselesi” olarak açıklandı, son karar ise kahraman Tophanelilerin muktedirlerin “kentsel dönüşüm” projelerine haklı tepkisi oldu.

Ekim: * Bosch&Fjord’un Beşiktaş’taki “Free Zone İstanbul” sergisi, daha yerleştirme aşamasındayken saldırıya uğradı.

* İlk başta boyu yanındaki tarihi binayla eşit olacağı açıklanan Demirören AVM büyüdü, serpildi, çevresini yutarak yayılmaya devam etti. İnşaat hala bitmiş değil, ancak şimdiden "İstiklal'in Gökkafes'i" unvanını almış durumda.

Kasım: *Avrupa Yazarlar Parlamentosu’nun Onur Konuğu olarak açıklanan Nobel Ödülllü Trinidadlı yazar VS Naipaul, İslam konusundaki düşünceleriyle “huzursuz ettiği” Türkiye ahalisinin tepkisi üzerine İstanbul’a gelmekten vaz geçti/geçirildi.

*İstanbul’un en özel, en tarihi binalarından Haydarpaşa Garı yandı.

Haydi bitsin artık şu 2010, kültüre de, İstanbul'a da daha fazla zarar vermeden, daha fazla ayıp etmeden bitirelim şu seneyi. Devredelim artık hak etmediğimiz, hakkını veremediğimiz şu unvanı.

3 comments:

  1. bitsin cidden, sanki özellikle yapılıyormuş gibi tüm bunlar.. yangın haberini görünce aklımdan ilk geçen şey "otel/kongre merkezi yapmak için bahane yarattılar işte" oldu.. ankara'da en nefret ettiğim şey alışveriş merkezlerinde sinemaya gitmekti, istanbulun en sevdiğim yanlarından biriydi taksim sinemaları.. şimdi istanbul da ankaralaştı işte.. bu kadar mı kolay koskoca kenti pazarlamak, kültürsüz, tarihsiz, sanatsız bırakmak.. sinirliyim evet..

    ReplyDelete
  2. Kabul edelim bitmeyecek. Tarihi bütün binalar alışveriş merkezi, otel, otopark olmadan rahat yok. Siz hiç duydunuz mu tarihi bir binanın yandığını, yıkıldığını, buna cüret edildiğini? Biz buna layıkız, yıkıma ses çıkarmayanlar, yangına, dolandırıcılağa, doymazlığa ses çıkarmayanlarız.. Sinirliyim evet.. Ha bir de: http://www.milliyet.com.tr/2005/07/13/yasam/axyas01.html

    ReplyDelete
  3. Ağustos 2010 tarihinde İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi'nin kapatılması da listeye eklenebilir.

    2010 Kültür Başkenti'nde kentin en büyük üniversitesinin en verimli alanlarından biri olan ÖKM kapatıldı.

    Bu da tarihe geçsin.

    ReplyDelete