Saturday, December 18, 2010

new york masalı


gelin size tatlı ama hüzünlü bir noel öyküsü anlatayım bugün. altına hücum eder gibi düşler ülkesine göçen irlandalı bir çiftin öyküsünü. adam yakışıklı, kadın güzelmiş. deliler gibi severlermiş birbirlerini. büyük hayalleri varmış kente geldiklerinde, adam “broadway seni bekliyor” dermiş, “new york city’nin kraliçesi” dediği kadınına. en mutlu, en umutlu noellerini yaşamışlar birlikte. polis bandosunun konserini izlemişler, çanlar çalarken noel coşkusunu hissetmişler.

ne var ki o büyük ülke, büyük hayalleri olan pek çok kişiye olduğu gibi, onlara da acımamış. bir yıl sonrasına geldiğinde çoktan kopmuş aralarındaki bağ. iltifatların eksik olmadığı dillerinden “seni pislik torbası, aşağılık iğrenç ibne” hakaretleri dökülür olmuş. “mutlu noeller beyefendi, tanrıdan dilerim ki birlikte gördüklerimizin sonuncusu olsun.” ne yazık ki, kadının dileği gerçekleşmiş, bir sonraki noel geldiğinde birbirlerinden uzaktalarmış. bir ayyaşa dönmüş adam ucuz viskisinden bir yudum alıp düşünmüş o iki yıl önceyi. düşünmüş ve yanındaki ayyaşa anlatmaya başlamış hikayesini.

işte o hikayenin, the pogues imzalı “fairytale of new york”un tüm zamanların en güzel noel şarkılarından birisi olması, en çok bu öykünün inişleri ve çıkışlarında noeli bir kitabın bölümleri gibi kullanmasında. bildik noel klişelerinden uzak bir şarkı yazmak istemiş shane macgowan ve grubun gitaristi jem finer. adam ve kadının kendi aralarındaki atışmaları dramatize edebilmek için bir kadın vokalist bulup düet yapmayı düşünmüşler. grubun basçısı (aynı zamanda elvis costello’nun karısı olan) caitlin o’riordan bu görev için idealmiş ancak fikir aşamasında the pogues’tan ayrılması ekibi ortada bırakmış. tam şarkı rafa kalkmak üzereyken prodüktör steve lilywhite’ın eşi kirsty maccoll gelmiş. şarkının demolarında, gruba bir fikir vermesi için vokal yapan kirsty o kadar güzel söylemiş ki, shane bu düetin ikinci yarısının o olması gerektiğine kani olmuş.


“fairytale of new york” 1987 yılında yayınlandığında listelere girdi, en özel noel şarkılarından birisi oldu. the pogues’un en önemli single’ı haline geldi ve bu çatlaklar ordusu irlanda halk müziği ekibini müzik tarihine soktu. her yılın aralık ayı geldiğinde “fairytale of new york” yeniden hatırlandı, “white christmas,” “do they know it’s christmas” gibi klişelerin yanında altın gibi parladı.

kirsty maccoll ise şarkının kimbilir kaçıncı defa gündeme gelmesini, en güzel noel şarkıları listesinde en üste çıkmasını, yeniden yayınlanıp listelere tekrardan girmesini ve farklı isimlerin bu şarkının cover’ından medet ummasını göremedi maalesef. 18 aralık 2000 tarihinde meksika’da çocuklarıyla yaptığı bir tatilde denizde yüzerken kendisini paramparça eden bir sürat teknesi yüzünden. gelen tekneyi son anda fark edip en azından oğlunu (belki de kendi hayatı pahasına) kurtarmayı başarması trajedinin bir parçası oldu. tekneyi kullanan adamın, meksika’nın en zenginlerinden birisinin oğlu olmasından mıdır, asla hak ettiği cezayı almaması, suçu yanında çalışan bir adamın üstlenmesi, adamın 2 yıl hapse çarptırılması ve yaklaşık 100 dolara çevrilip serbest kalması da öyle. “justice for kirsty,” geride bıraktığı çocuklarının, annesinin ve arkadaşlarının acısını hafifletmeyecek de olsa, en azından adaletin yerini bulması için başlattığı bir kampanyaydı. adaletin yerini bulmasını sağlayamadılar, ama en azından bu konuda kamuoyu oluşturmayı başardılar. 2009’da da kampanya artık misyonunu tamamladığı ve daha ileri bir adım atılamayacağı için kendini feshetti.

onlarca güzel şarkının güzel ve utangaç sesi (kendisi sahne korkusunu asla yenemediğini hep anlatırdı) kirsty maccoll, işte tam 10 yıl önce bugün öldü. noel'e bir hafta kala, iki oğlunun yanında. bu satırların yazarı da her aralık ayında bu yüzden hüzünlenir işte. kendi başına da eşsiz güzellikte olan “new york masalı”nın her aralık ayında tekrar hatırlanması bu yüzden ayrı bir burukluk yaratır. “and the bells were ringing out for christmas day” dendiğinde ise hüzün tuhaf bir mutluluğa karışır. yeryüzünün en güzel noel şarkısı bir kez daha bir gülümsemeyle göz yaşını aynı yüze kondurmayı başarır.

1 comment:

  1. yeryüzünün en güzel şarkısı bir kerem mariah carey'den "all i want for chrismas is you" dur

    ReplyDelete