Wednesday, June 8, 2011

serdar ortaç ve pink floyd



dün gece yarısı haberdar oldum video'dan, izlememin ilk dakikalarında kelime bulamadım bile şaşkınlığımı tarif etmeye, sonra da twitter ahalisi olarak güldük eğlendik. sonra facebook ve twitter üzerinde olayın öfkeye döndüğünü, sunturlu küfürleri #wedontneednoserdarortac hashtag'ini gördüm. behey yabancılar, öfkeniz kime? "kötü söylemiş", "rezil etmiş" tamam. ama ben işin içinde "şanlı pink floyd'umuzu nasıl da diline dolar bu pespaye :((" hissiyatı aldığım için tepkiliyim. zira biz bu memlekette müziğe müzik gibi bakmayı hala öğrenemedik. bazı grupları kafamızdaki fildişi kulelerden indiremedik. pink floyd, pek çok kişi için müzikten çok ötesi, kutsal önem atfettiği bir grup olabilir. bu kişinin his dünyasında kurduğu ilişkidir ve kimse de buna dokunamaz. ama reel dünyada the beatles'la beraber rock tarihinin en çok albüm satmış, ortalama on evde bir albümü bulunan çok büyük bir gruptur. sizin mitolojik anlamlar yüklemenize bakmaz pop kültür, onun popülerliğiyle ilgilidir. bu anlamda tarihin en büyük progresif rock grubu olsa da, kategorik olarak poptur. hem de serdar ortaç'ın pop sayıldığı yerde, popoğlupoptur.

nasıl travis "baby one more time"ı çaldıysa, nasıl duman konserlerinde rock tarihinin klasiklerine dokunursa, nasıl lady gaga metal tişörtleriyle takılıyor, coldplay anvil'e güzelleme yapıyorsa, serdar ortaç da "another brick in the wall"u "yaz"ın nakaratına yedirebilir. artık müzikte sınırları savunmak için çabalamanın çok yersizleştiği bir noktadayız. ayrımı pop-rock-rap-metal vs.den değil, iyi ve kötüden yana yapmamanın eksiğini görüyorum ben bu serdar çemkirmelerinde.

serdar ortaç samimi midir, bir eş dost/prodüktör gazına mı gelmiştir (ki ortaç'la çalışan yapımcıların ondan daha çok müzik bildiğine de inanmıyorum), işin dalgasında mıdır, eğlencesinde midir bilmiyorum. yaptığı ilginç ve kendisini gündemin tepesine oturttuğuna göre ilgi çekici bir atraksiyon. o kadar. öfkelenecek bir durum değil.

bir röportajda ayça şen şöyle demişti: "bana ne dinlediğimi soruyorlardı ben de ters köşe olsun diye serdar ortaç diyordum. ama artık ters köşe kalmadı ki, her şey düz köşe."

2 comments:

  1. bütün gün ibretle izledim twitter'da, tamam güldük eğlendik falan evet ama neden bu kadar aşağılandı bu adam anlayamadım. yani insanı serdar ortaç'ı savunmak durumunda bırakıyorlar ya ne diyeyim. grammy ödülleri zamanında oluşan 'what the fuck is arcade fire?' geyiğinden bir farkı yok bence.

    ReplyDelete
  2. Nereden esmis ben de onu merak ettim hakkaten. Cok kotu soylemis ama konserdir olur. Pentagram da konserinde bir Slayer parcasi caldiginda (hangisi oldugunu hatirlayamadim), yurtdisindan cok olumsuz tepkiler almisti. Yerden yere vurmuslari Pentagrami. Hayran dunyasi boyle galiba, tanrisallastirdigi seylerin istemedikleri sekillerini gorduklerinde cok tepkisel oluyorlar.

    ReplyDelete