Monday, September 26, 2011

loutallica

artık duymayan kalmadığı için ıncık cıncık hikayesini anlatmak yersiz, ama kısaca girizgah yapalım: lou reed ve metallica birlikte bir albüm yaptı. gelecek ay yayınlanacak. ama albümün neye benzeyeceğine dair fikirlerimizin yayınlanan ilk şarkı "the view"la daha da netleştiğini söyleyebiliriz.

öncelikle altı çizilmeli, bu bir metallica albümü olmayacak. ilk başta lou reed'in gölgede kalmış şarkılarını arkada metallica desteğiyle yeniden kaydetme fikri söz konusuyken, plan değişmiş. lou reed'in berlin'de sahnelenecek "lulu plays" oyunu için yazdığı şarkıları birlikte kaydetmeye evrilmiş. işin yaratım kısmındaki beynin lou reed olduğunu bilmek önemli. zira lou reed pek çoklarının bıraktığı lou reed değil, "perfect day"i, "take a walk on the wild side"ı yaratmış müzisyen değil, hele aşk şarkılarının unutulmaz yorumcusu değil (ki hiç olmadı).

konuya yeterince hakim olmayanların reed'i bir leonard cohen kategorisine koyduklarını gördüğüm için müdahale etmek isterim. lou reed 1960'lar sonunda andy warhol ve john cale ile birlikte alternatif rock'ın başlangıç cümlesini yazan, 70'lerin başında da rock'ın gördüğü en büyük albümlerden birkaçını yapmış olan adam. ama o artık o adam değil. bir lou reed konserinde bulunursanız onun 1975 öncesi şarkılarını nasıl bozarak, vokal melodilerini monolog tonuna indirgeyerek söylediğini, kendi hitlerine bob dylan misali nasıl işkence ettiğini bilirsiniz.

son on-on beş yıldaki albümleri de farklı olmadı. albümlerinin içine girmesi gittikçe zorlaştı, çoğu zaman "raven" gibi proje/konsept işlerle müziğe ilgisini ayakta tuttu.

"lulu"nun günyüzü gören ilk şarkısı "the view"u dinlemeden önce metallica'nın kariyerine değil, lou reed'in son yıllarına bakmak gerekiyor bu yüzden. teatral ve zorlayıcı bir albüm bekliyorum ben; ve "the view" tam da böyle bir şarkı. reed'in melodi, ölçü gibi kuralları eğip bükmeyi sevmesinin sonucunda benzer bir "zorlayıcılığı" metallica'ya da yaşattığını düşünüyorum zaten. zira lou reed'in dur-kalk-hızlan-dur seyrinde giden vokallerini çerçeveleyecek melodik yapıyı kurmak kolay olmamıştır. lou reed'in ise umrunda bile olmaz. "metal machine music"le müzik endüstrisinin tarihinde gördüğü en büyük "siktir"i çeken adamdan bahsediyoruz.

"the view" bence iyi bir lou reed şarkısı, ama "lulu"da metallica'nın kendini daha çok gösterebildiği anlar olduğunu umuyorum (rolling stone yazarı david fricke "berlin"le "master of puppets"ın birleşimi gibi son derece heyecan verici bir tanımlama yapmıştı). şu haliyle coldplay ve florence and the machine ile birlikte en çok merakla beklediğim 2011 albümü "lulu." "the view" içinse aşağıdaki soundcloud linki işinizi görür.

The View by Lou Reed & Metallica

No comments:

Post a Comment