Monday, May 28, 2012

Beach House - Bloom: Kayıp zamanın izinde

Beach House kayıp anların müziğini yapıyor. Anı olamamış, anlatılacak kadar yaşanmamış anların müziğini. Olup bitmemiş, olamamış, dolayısıyla bitememiş anların; bir ihtimal olarak kalmış, "acaba nasıl olurdu?" diye küçük birer varsayım kalmış hiç anların müziğini.

Beach House eski fotoğrafların müziğini yapıyor. Çok özlediğiniz için değil, sadece geçtiği ve geri dönemeyeceğiniz için bir yumruk olup boğazınıza oturan geçmişin müziğini. Bir daha ne zaman görüşeceğinizi bilmediğiniz arkadaşınıza sıkıca sarıldığınız anın müziğini. Ve de onunla yeniden buluştuğunuzda çok uzaktan birbirinize doğru yürürken ne kadar sevindiğinizi belli etmemeye çalışmanızın.

Hiçbir şey yapmadığınız, yapacak bir şey bulamadığınız yalnız Cuma akşamlarının müziğini yapıyor Beach House. Sıkıntıdan erkenden uyumak istediğiniz gecelerin, bir de tam derininizde bir sıkıntıyla erkenden kalktığınız sabahların. Ve de film izlerken uyuyup da yazılar akarken uyandığınızda yaşadığınız boşluk duygusunun.

Beach House böyle tanımsız anları müziğe tercüme ettiğinin farkında. "On The Sea"de kalbin taşana kadar dolduğunu, "Troublemaker"da uykuda ağladığını anlatıyorlar, boşa değil. Victoria Legrand'ın bulut gibi, gökkuşağı gibi vokalinden taşan "Yardım et adını koyayım" cümlesi bu yüzden tam yerine oturuyor.

Normalde müzik yazarken sadece duygulara değil, müziğin bileşenlerine de odaklanmayı severim. Ama Beach House'ta, özellikle "Bloom"da bunu yapmak istemiyorum. Onların müzikleriyle çizdiği resmin beni nereden yaraladığıyla ilgilenmek istiyorum, hangi enstrümanlarla hangi sound'u yakaladıkları veya hangi parçanın 1980'ler dokunuşlu dream pop'a kaydığını, hangisinde günümüz indie pop'una yakın durduklarıyla değil. Çünkü insanın içini taşacakmış gibi duygularla dolduran şey o bütünün ta kendisi, onun bileşenleri değil.

5 comments:

  1. beach house u hiç tanımıyorum. albüm hoşmuş. fakat asıl yorum yazma sebebim yazı. ben yazıyı o kadar beğendim ki bu grup bu yazıyı haketmek için ne yapmış acaba diye merak edip de baktım zaten. teşekkür ederim böyle güzel bi paylaşım için.

    ReplyDelete
  2. @pisces çok teşekkür ederim yorumunuz için. bir yazı yazıp beach house'a dair merak ya da dinleme isteği uyandırabiliyorsa insan, başka bir şey istemez.

    ReplyDelete
  3. Keşke tüm yollar, dağlar, bayırlar, çayırlar bu albümü çalan birer hoparlör olsaydı... :)

    ReplyDelete
  4. keşke victoria legrand sevgilim olsaydı.hayatımda hiçbir sesi,şarkıcısı sevgilim olsun diye bu kadar istemedim.(çok ergence bir düşünce biliyorum ama, bu kadının sesi bambaşka işte.görmeden büyülenmiştim bile kendisini..)

    ReplyDelete
  5. Merhaba, yazı grubun şarkıları kadar güzel. Ben de yeni tanıştım beach house'la ve tüm albümlerini indirip günlerdir dinliyorum. Baya araştırdım ama net bilgi bulamadım belki bilginiz vardır diye sormak istedim. Şarkıları ve müziği kim yapıyor grupta acaba? çünkü mükemmel bir sound var victoria'nın sesi kadar müzik de çok güçlü.

    ReplyDelete