Thursday, September 27, 2012

Tam sadelik: Kings of Convenience

Türk seyircisinin konser gevezelikleri meşhur. Bu sebepten önceki sene Babylon'un "sessiz konser" politikasına geçişini de hatırlarsınız. Kings of Convenience da bu konuda hassas bir grup. Belli ki konserden önce konsensus sağlanmış. Babylon'da tüm gece içki satışı sadece Lounge'daki bardan yapıldı. Konser sırasında arkaya git-gellerin, para alışverişinin, bardak şıngırtısının gruptan rol çalmaması için azami gayret gösterildi. Grubun kendisi de bu gayreti fazlasıyla gösterdi. Henüz ilk şarkıda Erlend Oye en öndeki bir çocuğa eğilip eliyle "sus" işareti yaptı. İlk şarkılarda fotoğraf çekimi biraz abartılınca bu sefer Eirik Glambek Boe şu uyarıyı yaptı: "Aranızda flaşla resim çeken birisi var. Şarkı arasında çekeceğiniz fotoğrafı çekin, sonra şarkıya geçince durun." Gayet ciddiydi. Fotoğraf çekmek isteyenlere pozlarını verdiler ve sonra konsere devam ettiler.

Bu uyarılar yerindeydi ve neyse ki seyirciden de gerekli hassasiyeti gördü. Malum, Kings of Convenience müziği sükunet ve sükut üzerine kurulmuş. Kendilerinin "Homesick"te tevazu göstermeden anlattıkları üzere "mükemmellik içinde karışmış iki yumuşak ses" ve üçüncü bir enstrümana gerek bırakmayan iki akustik gitar söz konusu olduğu için müziklerinin detaylarını hissedebilmek için maksimum sessizlik elzem oluyor. Eirik'in sağlık sorunları sebebiyle Nisan ayında gerçekleşemeyen Kings of Convenience konserlerinin ilk gecesinde o sessizlik biraz ittirmeyle de olsa hakkıyla sağlandı. Bu üç gün boyunca gerçekleşecek üç konserin ilkinde Babylon'un öğrenci bileti uygulaması yapması ve kapıları 80 liradan açması güzel hareket oldu aslına bakarsanız. Bana mı öyle geldi bilmiyorum ama normal Babylon konserlerine göre yaş ortalaması daha düşüktü ama sanki katılım konusunda daha rahat, daha heyecanlıydı seyirci. Hele "Know-How"da Feist'ın söylediği bölümlere yaptığımız vokal, memleket konserler tarihinin en unutulmaz, en güzel anlarından birisiydi.

(Videoyu Nihan Bora çekmiş)


Benim favorilerim "Know-How" ve "Homesick" dışında en güzel katılımı alan şarkılar "Mrs. Cold," "I'd Rather Dance With You," "I Don't Know What I Can Save You From" ve finale doğru gelen yeni bir parçaydı. İkilinin nefis vokalleri dışında Erlend Oye'nin gitarının da duyduğum en güzel canlı akustik gitar sound'u olduğunu eklemek isterim.

Malum sebeplerden sıkıntılı geçen yaz konser sezonunun sonrasında güz mevsiminde yine kapalı salonlara girdik. Bu müziğin o salonlarda ne kadar güzel olduğunu hatırlatan, çok güzel bir açılış oldu Kings of Convenience konseri. İki gece daha buralardalar.

No comments:

Post a Comment