Friday, December 21, 2012

Hindi değil indie


Noel albümlerini pek anlayamadık, anlamamız da kolay değil. Çıkıp mor ve ötesi'nin Kurban Bayramı için bir EP yayınlaması ne kadar makul geliyorsa kulağa, The Walkmen'in Christmas kaydı da o kadar anlamlı belki. Ama neticede Noel öyle güzel estetize edilmiş ki kolektif kültürde, bunu yadırgamıyoruz. Ben de sorgulamıyorum o yüzden. İstedim ki, altı tane güzel kayıtla "bizim çocuklar" nasıl Noel şarkıları yapıyorlar bakalım. Daha fazlasını da eklerdim aslında, ama saatler sürer, ufak bir araştırmayla çoğuna siz de ulaşırsınız zaten.

The Walkmen - Christmas Party


New York'lu grubun Noel şarkısı tam bir Charlie Brown hissiyatına sahip. Parti bitip de herkes evine döneceği için mutsuz olan bir çocuğun öyküsü.

Sufjan Stevens - Christmas Unicorn

Sufjan her şey üzerine yazabilir. Illinois Valisi üzerine de yazabilir, bir seri katil üzerine de. Çeşitli Noel kayıtları yayınlamışlığı var, en tazesi olan "Silver & Gold"dan 12 dakikalık bir epik şarkı "Christmas Unicorn."

She & Him - Baby, It's Cold Outside

M. Ward ve Zooey Deschanel'ın ortaklığı her daim iç ısıtan şarkılar üretmekle meşhur. Burada da kuralı bozmamışlar.

Low - Blue Christmas


"Blue Christmas" Noel klasiklerinden birisi. Low da adıyla müsemma slowcore tarzında ağır ağır damardan ilerlemeyi en iyi beceren gruplardan birisi. 1999 tarihli bu yorumlarında da pek Noel coşkusu içerdikleri söylenemez.

Kishi Bashi - It's Christmas But It's Not White Here In Our Town 


Bu şarkıda Kishi Bashi çok rahat özdeşleşebileceğim bir konuya eğilmiş. Hayatının ilk 18 yılı Mersin'de geçmiş bir insan olarak kışın bırakın kar yağışını, doğru düzgün soğuk bile görmedim ben. Kishi Bashi de bu ruhu nefis canlandırmış.

The xx - Last Christmas

Cheesy bulabilirsiniz ama Wham! klasiği "Last Christmas" çok güzel bir pop şarkısıdır. The xx de ara ara yaptığı pop cover'ları mevzuuna bu sefer Noel vesilesiyle eğilmiş ve sonuç mükemmel olmuş.

Bonus track: The Pogues & Kirsty MacColl - Fairytale of New York

2 comments:

  1. the xx coverını yarıda kapadım. onların kafamdaki yerlerini sarstı çünkü. sanki albümdeki hallerinin ucuz kopyası,dalga amaçlı.. başka bir bay-bayan dan duysam sevebilirdim belki ortaya çıkan işe birşey diyemiyorum yani. neyse noelden nefret ediyorum :s

    ReplyDelete
  2. christmas unicorn'ı çok sevdim

    ReplyDelete