Wednesday, April 17, 2013

Margaret Thatcher'ın ölümü, BBC ve Jarvis Cocker..


BBC doğası gereği kimseye yaranamayan bir kurum. Ne TRT gibi tamamen devlet, ne herhangi bir özel TV kanalı gibi % 100 "özel". O yüzden de sık sık ya hükümete ya da sivil güçlere karşı savunma halinde buluyor kendini.

Son olarak, Margaret Thatcher'ın ölümünün ardından kopan şarkı kıyametiyle tepkilerin odağı oldu bu güzide kurum. Malum, "Demir Leydi"nin aramızdan ayrılmasına İngiltere'de (ve dünyada) bazı kesimler çok sevindi. Bu tepkinin insaniliğinin dışında ussallığı da çok tartışıldı, ancak anlaşılan bazıları için böyle bir insanla aynı havayı solumamak bile büyük bir mutluluk kaynağı. Bu arada sosyal medyada örgütlenen bir kesim, Oz Büyücüsü'nden "Ding-Dong! The Witch Is Dead" şarkısını listelerde 1 numara yapmak için kampanya başlattı ve şarkı 2 numaraya kadar yükseldi. Haliyle, parçanın BBC'ye ait Radio 1'de yayınlanan resmi liste programında çalınması sözkonusu olunca ortalık karıştı ve sonunda BBC, "ne şiş yansın ne kebap" mantığıyla, sadece kısa bir bölümünü çalmaya karar verdi. Bunun üzerine tabii ki sansür tartışmaları vs. patlak verdi ve BBC yeniden kendini savunma halinde buldu.

BBC kendini savunadursun, Pulp'ın esas adamı Jarvis Cocker'ın  o kadar yalın ve öz biçimde dile getirdiği şu ifadeleri, iki cümlede siyaset sosyolojisi dersi niyetine paylaşmakta yarar görüyorum: "This is a premier who seemed to thrive on conflict and stuff like that. You can't have somebody who's so divisive in the country pass away and there be no negative reaction to it." Muhafazakar milletvekili Rob Wilson'ın aynı haberde yer alan ifadeleri oldukça çarpıcı..

Not: BBC'yi eleştirmek çok kolay, ama BBC'nin başarısına ucundan kıyısından yaklaşabilen bir kuruma sahip olmak aynı derecede zor..

No comments:

Post a Comment