Monday, December 29, 2014

2014'ün En İyi Şarkıları

Her yıl listeler yapıyor, burada paylaşıyoruz, ama itiraf etmeliyim ki bugüne kadar en çok eğlendiğim ve en fazla geri dönüş aldığım liste geçen yılki 2013'ün en iyi şarkıları listesiydi. Müzik dinleme biçimlerimiz değişiyor, elbette müzik yazma ve onu paylaşma biçimlerimiz de. Arka arkaya dizilmiş 50 tane albüm ismi muhtemelen çoğunuzda bir bıkkınlık yaratıyordur. Ama en iyi şarkılar bunlar deyip onları size vermek blogu iki boyutlu olmaktan da kurtarıyor, isteyenin yanında taşıyabileceği, birlikte otobüse, vapura, metrobüse binebileceği hale getiriyor.


Benim için 2014'ün en iyi şarkıları böyleydi. Çok sevdiğim üç-beş albüme torpil geçip 114 şarkılık listeyi onlarla doldurmamak istemedim, ancak birkaç tanesinden ikişer şarkı aldım. Streaming servislerine savaş açmış olan Taylor Swift ('Blank Space'), The Black Keys ('Weight Of Love') ve Morrissey ('Istanbul') maalesef bu çekme kasete giremedi. Kalanları sıralayacak değilim, geçen yıl en sevdiğim 10 şarkı ve gerisi diye dizmiştim. Bu yıl onu da yapmayacağım. Sadece The War On Drugs'ın 'Red Eyes'ı, FKA Twigs'in 'Two Weeks'i, St. Vincent'ın 'Prince Johnny'si ve özellikle Sharon Van Etten'ın 'Tarifa'sı bu yıl en bayıldığım şarkılardı.

Bir de bu liste geçen yıl olduğu gibi yine uzun bir set olarak düşünüldü, iyiden kötüye ya da kötüden iyiye bir diziliş söz konusu değil. Bir insanın bunu yedi buçuk saat boyunca dinlemeyeceğini biliyorum ama ben yine de onu hayal ederek dizdim. Bir hikayesi olsun, ortalama başlasın, yükselsin, hafif dinlendirsin, sonra bir daha yükseltsin, sonra yere bıraksın. Neyse, bunu anlatmaya gerek yok, bundan sonra bu hikaye dinleyenlerindir. 2014'e dair 114 güzel şarkı ne hikaye anlatıyorsa.

Not: Listeyi yayınladıktan sonra Kubilay Kahveci üşenmemiş, Spotify versiyonunu da yapmış. Hizmette sınır yoktur diyerek onu da paylaşmak boynumuzun borcu.


No comments:

Post a Comment